november, 2020

3 Elengedhetetlen Dolog Egy Weboldalhoz

fotó forrása: pexels.com

A legtöbb esetben egy weboldal létrejöttének nagyon egyszerű oka van.

Az ok, pedig az, hogy egy oldal végtelen számú marketing lehetőséggel rendelkezik, amelyet a tulajdonosok igyekeznek is kihasználni. Ne meg persze presztízskérdés.

Hiszen egy oldal menő. Nagyon.

Nekem sokkal inkább a szülői behatás volt a motivációm, mintsem a marketing célok. Hiszen, nem volt cégem, amit reklámoznom kellett volna, viszont olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy a szüleim mindenben mellettem vannak, amit csinálok.

Így volt ez akkor is, amikor elkezdtem a pillanatokat végtelenné tenni és akkor is, amikor már egészen kezdtem belejönni ebbe.

Hirdetés

Ekkor állt elő édesapám az ötlettel, hogy készítsek egy weblapot és adjam át másoknak az eddig megszerzett tudásomat. Tippeket is adott, hogy miről lehetne érdemes írni hiszen, ha másnak megy, miért pont nekem ne menne?

Eleinte kicsit olyan volt, mintha a társam lenne és együtt építenénk a fotoportal birodalmát, azonban mára már teljesen kikoptattam mellőlem. Bocsi.

Mivel nem minden blogger van ilyen szerencsés helyzetben, hogy valaki segítse őt az elindulásban, adok néhány tanácsot, hogy én mit és miként csináltam, hogy elérjem a számomra ideálisnak mondható állapotot.

2019 elején, amikor felmerül ez az egész ötlet, még én is iszonyatosan zöldfülű voltam a weboldalak világában. Nagyjából tisztában voltam a dolgokkal, viszont teljes mértékben egyáltalán nem tudtam, hogy miként áll össze egy működő rendszerré a dolog.

Amikor még csak a fejünkben áll össze a kép és álmodozunk az oldalunk kinézetéről elfelejtünk néhány működéshez szükséges dolgot számításba venni.

Kell egy tárhely

Az oldalak működésének egyik elve, hogy adatokat tölt be egy előre meghatározott helyről. Persze, ezek az adatok kódolva vannak, többnyire html, php, css és javascript formájában, de ennyire nem szeretnék mélységekig belemenni.

A sarkított megfogalmazás pontosan arra elég volt, hogy felvezessem a lényeget. Kell egy tárhely.

Hirdetés

Ezeket a tárhelyeket webszolgáltatóktól bérelhetjük, akik bizonyos összegekért, bizonyos méretű tárhelyet biztosítanak a számunkra. Szándékosan nem határozok meg árat, hiszen ez szolgáltatótól függően eltérő lehet.

Ezekkel a tárhelyekkel később, a felhőnek nevezett tárhelyekhez hasonlóan tudunk kommunikálni. Kapunk a szolgáltatótól az admin felület használatához, illetve az ftp elérés létrehozásához szükséges adatok és már kezdhetjük is feltölteni az oldalunk elemeit.

A frappáns domain

Többnyire akkor szembesül az ember a ténnyel, hogy szüksége van egy jól csengő névre, amikor már a domain vásárlás előtt áll.

Velem is hasonlóan történt és több ötlet is felmerült a megvásárlás előtt, azonban szemelőtt tartottam azt is, hogy kellőképpen átfogó legyen. Nem szerettem volna a nevében meghatározni, hogy az oldal egy blog, hiszen így ha később támad egy ötletem, sokkal nehezebb beleépíteni egy blog arculatába.

Ahogyan feljebb is említettem, a weboldalak működése nagyon egyszerű megfogalmazásban, annyiból áll össze, hogy adatokat tölt le egy előre meghatározott helyről, amely ebben az esetben a tárhelyünk.

Alapból, viszont az elérési út, egy számsor, amelyet nem lenne kellemes minden alkalommal beírni és nem is lehet egyértelműen azonosítani vele az oldalunkat. Mellékesen ezt nevezzük IP címnek.

A domain lényege, hogy ehhez a számsorhoz egy általunk meghatározott nevet társít, így nekünk is egyszerűbb az azonosítás.

Így kapjuk meg az általunk már jól ismert www-vel kezdődő és magyarország esetében .hu-val végződő domainünket. A végződés természetesen pénztárcától függően eltérhet.

Amint az általunk meghatározott domain beírásra kerül, a rendszer tudja, hogy ez melyik IP-hez tartozik és már le is küldi a tárhelyen található adatokat a böngészőnkbe.

A portálmotor

Nem szégyellem bevallani, hogy mielőtt belevágtam ebbe az egészbe, nem is hallottam még arról, hogy léteznek olyan motorok, amelyek egy átlátható kezelőfelületet biztosítanak az oldal üzemeltetéséhez.

A fejemben az a kép élt, hogy weboldalt csak kódolással lehet létrehozni. Ami, mint kiderült, nem igaz.

Ezeknek a segítségével a laikusok is egészen egyszerűen készíthetnek weboldalt. Persze, kell egyfajta elszántság, hogy a dolgok mélyére áss és utána nézz minden trükknek, amivel valóban profi weboldalt készíthetsz.

Szerencsére a többségük ingyenes is, azonban így sem egyszerű a döntés. Ennél a pontnál már komolyan végig kell gondolnunk azt, hogy pontosan mi is szeretnénk.

Egy galériát, simán egy blogot, vagy egy bemutatkozó oldalt? Ezek mind-mind más elemeket igényelnek. Ezt követően pedig újabb és újabb kérdésekre kell választ adnod, mint például, hogy követni szeretnéd-e a mai trendeket design tekintetében.

Rengeteg ilyen motor létezik. Ezek közé tartozik, a népszerű WordPress, a Joomla és bár kevésbé hirhedt, azonban magyar fejlesztésű Wembino.

Milyen weboldal készíthető a Wembinoval?

A ZafiraKlub weboldala tökéletesen demonstrálja a Wembino-ban rejlő lehetőségeket.

Hirdetés

Bár nem ingyenes, kezdők számára tökéletes választás lehet a Wembino. Kezdetben én is emellett tettem le a voksomat és egy percig sem bántam meg.

A könnyű kezelhetősége és átláthatósága segít belekóstolni a weboldalak világába. Persze, ha többre vágyunk és különleges megoldásokra van szükségünk a tökéletes webhelyhez, akkor a másik két megoldás tud nagyszerű lenni, ebben az esetben viszont le kell mondanunk a könnyű kezelhetőségről.

Erre a néhány dologra van szükségünk ahhoz, hogy eltudjunk kezdeni tartalmat gyártani a weboldalunkra. Amint meg van a tárhely, a domain és a portálmotorunk, már neki is állhatunk a munkának, hiszen így már működőképessé állt össze a rendszer.

Ez a cikk akkor hasznos számodra teljes mértékben, ha kezdőként vágysz egy saját weboldalra és kiszakadnál a blogok nyújtotta lehetőségekből.

Nekem ezekre a lépésekre volt szükségem ahhoz, hogy ezen az oldalon olvashasd a cikkeimet.

Schubert Dániel

made with

Tetszik?
Oszd meg másokkal is!

Hirdetés

Fektess hangsúlyt a szövegek minőségére is.

Olvass tovább!

Rengeteg hasonló témából válogathatsz még!

Megoszthatod velem a véleményed!
Fontos számomra a véleményed, hiszen mind ebből tanulunk. Nem jelenik meg közvetlenül az oldalon, így személyesen Nekem címzed!
*nem kötelező