DIY MEGOLDÁSOK

4 Dolog Amiért Érdemes Olcsó Szettet Használni

Támogatnál egy megosztással?

[shared_counts]

Fiatal vagyok, fiú és imádom a technika újdonságait.

Nem kell aggódnod, nem egy társkereső bemutatkozó szövegét írtam véletlenül rossz helyre.

Csupán arra szerettem volna rávilágítani, hogy valószínűleg ezen a téren nagyon egyformák vagyunk. Hiszen, mindenkinek, aki fotóz, valamilyen szinten érdeke, hogy kövesse a technika újításait és képben legyen, hogy merre is tart a fejlődésben a mindennap használt eszköze.

Persze ettől még nem biztos, hogy fiú.

Ez a kíváncsiság és tudásvágy nagyszerű is, viszont sajnos, a gyártók marketingesei pontosan ezt használják ki bennünk. Megragadják az alkalmat arra, hogy fogyasztási vágyat idézzenek elő bennünk, mi pedig akarva-akaratlanul is megyünk a fejünk után és váltogatjuk két évente az eszközeinket, csak mert egy picivel többet tud.

Amit valószínűleg hobbi szinten észre sem veszünk, de ettől még menő.

Azonban, ha végig gondolod, hogy mire is használod a fényképezőgéped, számodra mennyit számít a képminőség és megéri-e azt az extra összeget, amelyet a meglévő eszközöd árához hozzá kéne tenned, rá fogsz jönni, hogy nem.

Éppen ezért vagyok képes megállni, mégha nagyon nehéz is, hogy nagyobb összeget adjak egy eszközért.

Ha kíváncsi vagy, hogy miért lehet érdemes filléres szettben gondolkozni, akkor elárulok néhány tényt, hogy miért lesz hasznos számodra ez a mentalitás.

Hirdetés
#Nem kell a széltől is óvnod

Egy nagyon alap érv az olcsó dolgok mellett, azonban kétségkívül igaz. Én is és nagy valószínűséggel te is sokkal jobban óvod a nagyobb összegekért megszerzett eszközeidet. Ez evidens.

Éppen ezért nem szeretném túlragozni. Ha valami drága, azt ösztönösen jobban óvjuk. Ez viszont gátolhat a munkánkban is. Hiszen, a fotózás során rengetegszer kell extrém szituációkba bocsátkoznunk a különleges perspektíváért.

Ezeket viszont sokkal nyugodtabban vitelezzük ki az olcsóbb eszközökkel, mint a drágább társaikkal. Nem mellesleg a végeredmény is sokkal jobb lehet az által, hogy nem vonja el a figyelmünket a faág, ami akár meg is karcolhatja a gépet.

Már pedig a hobbifotózás ritkábban történik műteremben, mint a természetben, ahol azért megtörténhetnek váratlan szituációk.

#Tudásra ösztönöz

Nagy előny tud lenni, ha szinte mindent a kezünkbe kapunk. Csak sajnos ez el is tud minket lustítani. Ezalatt persze, nem az automata beállításokat értem hiszen, ezeket egy szint felett azért kerüljük.

Hanem, azokat az extra funkciókat, amelyek megkönnyítik az ember munkáját. Élőkép, követőfókusz, TimeLapse mód, stb.

Ezek mind-mind hasznos funkciók, csak könnyen elbutíthatnak. Rengeteg szituáció esetében egyáltalán nem kell gondolkoznunk azon, hogy hogyan is tudnánk megörökíteni, hiszen pár gombnyomással meg is kapjuk a választ.

Egy olcsóbb gép esetében viszont, ahol hiányoznak ezek a technikák, szinte rá vagyunk kényszerülve arra, hogy megtanuljunk komponálni, manuálisan készítsünk TimeLapse-et és bármilyen hihetetlen, követőfókusz nélkül is lehet jó fotókat készíteni.

Klisé, de sokkal több élvezet van az ilyen jellegű fotózásban, mint amikor mindent elvégeztetünk a géppel és mi csak a gombot lenyomó ujjat biztosítjuk hozzá.

Szerintem fontos, hogy rendelkezzünk egy alaptudással, hiszen kellemetlen tud lenni, ha bekerülünk egy ilyen közösségbe és elbeszélünk egymás mellett.

Bár be kell vallanom, hogy részben, nem régiben én is bűnbe estem.

#Presztízs

Ha szerinted, a drága dolgok által rendelkezel magasabb presztízzsel, akkor sajnos nem egyeznek a nézeteink. Bár az előbbi pontban, már-már szidtam a technikát mégis csodálom, hogy miket vagyunk képesek alkotni.

Ami számomra zavaró, az az emberek által teremtett probléma, hogy elbutulunk tőle. Nem akarunk semmit tudni, hiszen a gép minden elintéz.

Azonban szerintem sokkal nagyobb dicsőség egy olcsó felszereléssel elkészített kép, mint egy profi arzenállal. Bár rengeteg munkát, kitartást és tanulást igényel, de végeredményül sokkal nagyobb lesz a sikerélményünk és a fotó mellett élménnyel is gazdagodunk.

Bár lehet, hogy a nézőknek fel sem tűnik, hogy az adott fotóban mennyi munka van, mert hozzászoktak a profik által készített fotókhoz, számomra mégis az a lényeg, hogy engem büszkeséggel tölt el az, hogy amíg másnak százezreket kellett költenie ahhoz, hogy ezt megcsinálja, nekem csak a tudásomra kellett hagyatkoznom.

Hirdetés
#Nincs felesleges befektetés

Szintén munkát hátráltató és frusztráló tényező, ha valami olyanba fektetünk be, amit a végén nem is használunk ki maximálisan.

Rengetegszer fordul elő a felszerelések esetében is, hiszen csábító tud lenni a harmadik ND szűrő, csak elfelejtjük végig gondolni, hogy valóban szükségünk van-e rá.

Ezért érdemes filléresen gondolkozni és csak azt megvenni, amire valóban szükséged van. Ehhez nagyban hozzájárulhat az is, ha egyetlen területre specializálódsz, így nem kell milliónyi szettbe befektetned a pénzed, amelyeknek a nagyrészét úgyis alkalmanként használod.

A filléres szettek nagy előnye, hogy több marad a zsebünkben, mint a polcon, így sokkal később bánjuk meg a beruházásainkat.

Ami olcsó, az nem feltétlenül rossz. Természetesen, az olcsó egy elég tág és szubjektív fogalom, így mindenki számára mást jelent.

Valamilyen szinten, azonban meghatározható, hiszen minden olcsó, ami a piaci átlagár alá esik. Legyen az új, vagy használt piac.

A lényeg, hogyha fotós felszerelés vásárlásán törjük a fejünket, ne egyből a több százezres eszközöknél keresgéljünk, hanem inkább nyissunk a filléres megoldások felé.

Támogatnál egy megosztással?

[shared_counts]

Hirdetés
Megoszthatod velem a véleményed!
Fontos számomra a véleményed, hiszen mind ebből tanulunk. Nem jelenik meg közvetlenül az oldalon, így személyesen Nekem címzed!
*nem kötelező