november, 2020

4 Tipp Ami Megkönnyíti A Blogolást

fotó forrása: pexels.com

Mielőtt komolyabban belevágtam a blogolásba, mindig úgy képzeltem el az írási folyamatot, hogy naphosszat ülök az íróasztalnál és ontom magamból a jobbnál jobb bejegyzéseket.

Erre azonban hamar rácáfolt az élet és szembesültem azzal, hogy ez nem egészen így működik. Persze, hogyha főállásban csinálod és mindened az adott oldalra, vagy blogra tetted fel, akkor nincs gond, sőt még muszáj is így csinálnod.

Hirdetés

Abban a helyzetben, amikor a blogolás csak a hobbid egy része, már egészen más a helyzet. Ezt a folyamatot egészen hamar meg tudja változtatni egy-egy fontosabb elintézendő dolog, vagy egy váratlan program.

A korábbi tervből pedig, hogy majd napokat fogsz írni, könnyen lopott órákban történő írás válik. És még ennek is örülsz.

Ahhoz, hogy maximálisan ki tudd használni ezeket a lopott órákat az írásra, adok néhány tanácsot, amivel sokkal hatékonyabb lehet a munkád.

Legyen egy sémád

Bármilyen témában is írsz, nagyon fontos, hogy legyen egy keretrendszer, amelyet követve megalkotod a szöveged. Ha minden alkalommal más és más formában állsz neki a szövegírásnak, nem csak az olvasók számára lesz zavaró, de te is könnyen elveszítheted a kontrollt.

Egy séma kordában tudja tartani a cikkeid és sokkal esztétikusabbak lesznek az olvasó számára. Attól, hogy mind-mind más témát dolgoz fel, a végén képesek lesznek egységet alkotni.

Ezt hasonlóan kell elképzelni, az általános iskolában tanult szövegrészekhez, ahol volt bevezetésünk, tárgyalásunk és befejezésünk.

Hirdetés

Tulajdonképpen a blogunk általános iskolás fogalmazások sokasága. Persze, itt nem kötöttek ezek a tartalmi részek, de érdemes saját magadnak meghatározni, hogy mi mit követ.

Ha teheted, ezt alkosd meg az első szöveggel együtt. Már a blogolás kezdetén érdemes elgondolkozni azon, hogy milyen formába építsd fel a szövegeidet. Ezzel nagyban könnyítheted a későbbi munkádat, hiszen ezután már csak ennek a mintájára kell a többi munkádat építened.

Így sokkal egyszerűbb lesz kibontakoztatnod a gondolatmeneted, hiszen mindig ugyanazon logika mentén haladsz.

Formai elemek

Rengeteg időt elvitt a blogom megalkotásakor, a szövegek formázása. Nem azért, mert most kezdtem el ismerkedni a szövegszerkesztő programok világával. Ennek az volt az oka, hogy nagyon nehéz volt olyan tipográfiát találnom, amelyet kellemes olvasni, esztétikus és még kellőképpen reszponzív is.

Aláírom, ebben bűnös lehet a maximalizmusom is, de az tény, hogy kénytelen voltam magamat belevetni a tipográfia tanulmányozásába.

Fogadni merek, hogy még nem tudod mi a különbség egy Serif és egy Sans Serif között. Én már tudom.

Ha érdekel, olvass utána, most nem szeretnélek ezzel untatni. A lényeg, amire szeretnélek rávezetni, azaz, hogy a sémához hasonlóan készíts egy tipográfiai térképet.

Egyáltalán nem térkép, csupán csak határozd meg, hogy a címeket, alcímeket és magát a tartalmi részt milyen betűtípussal, mérettel, színnel és egyéb kinézettel látod el.

Ez is ahhoz kell, hogy a szövegeid egységesek legyenek, nem mellesleg rengeteg időt spórolsz, ha nem minden formázásnál gondolkozol a megfelelő kinézeten.

Az írás ideje

Nem vagyunk egy formák. Valaki koránkelő típus, valaki éjjeli bagoly. Ebből fakadóan nehéz általánosítani az ideális írási időt tekintve.

Ahogyan a cikket is kezdtem, az én fejemben például egy olyan tévhit élt, hogy simán képes leszek napközben akár két rohanás között is egy cikket megírni. Ehhez képest ezt is valahogy éjfél tájékán írom. 

Neked is meg kell találnod a megfelelő időt az írásra. Most biztos hülyén nézel rám azt gondolván, hogy írni bármikor lehet.

Hirdetés

De ha folyton napközben készíted a cikkeid a legnagyobb nyüzsgézsben, amikor a város, a tv, a gyerekek zaja szűrődik a szobába, próbáld ki, hogy egyszer a legnagyobb csendben készíted a tartalmat.

Meglepő lesz a változás. Sokkal összeszedettebbek lesznek a gondolataid, nem zökkent ki semmi és ha telefonra írsz sötétben, még csak a figyelmedet sem tereli el semmi, mivel csak azt látod.

A korán kelés nem kifogás, én is korán kelek.

Az inspiráció

Váratlan vendég, aki mindig a legrosszabb pillanatban jön. Ha nekem kellene definíciót találnom az inspirációra, biztosan ezekkel a szavakkal illetném.

Mindig akkor támadnak jó gondolataim, amikor véletlenül sincsen időm lejegyezni. Amikor pedig valóban az írásnak szentelem az időt kongó üresség marad a papíron. És a fejemben is.

Ezt is a saját bőrömön kellett megtapasztalnom, hogy az írást nem lehet erőltetni. Rengetegszer próbálkoztam azzal, hogy kitaláltam egy adott témához kapcsolódó címet és aköré szerettem volna felépíteni a cikket.

De akárhogyan próbálkoztam, egyetlen értelmes mondatot nem sikerült kicsikarnom magamból. Ezért feladtam.

Mármint ezt a formáját. Azt tudom neked is tanácsolni, hogyha alkotói válsággal küzdesz, ne erőltesd. Egy ideje már csak akkor írok, ha megihletődök egy témával kapcsolatban és sokkal produktívabb vagyok, mint amikor én próbáltam kihúzni magamból a szavakat.

Tudom, idegőrlő a tudat, hogy az olvasók várják a tartalmat, te pedig itt ülsz a témával teljesen impotensen, azonban sokkal többet segítesz ilyenkor azzal, ha pihensz egy kicsit és vársz, hogy maguktól jöjjenek a gondolatok.

Hirdetés

Egy cikket összerakni nem bonyolult dolog. Viszont produktívan gyártani a tartalmat úgy, hogy az ne tegye ki az egész napodat már keményebb feladat.

Mint sok mindennél, itt is rengeteget tehetsz azzal, ha rendszert viszel a tartalom gyártásba. Azonban vigyázz, hogy ezt se vidd túlzásba, mivel ez is elsülhet fordítva is.

A túlzottan rendszerszerű tartalom szürkévé válhat az olvasók számára és így elveszíthetjük a visszatérő látogatóink egy igen jelentős részét.

Schubert Dániel

made with

Tetszik?
Oszd meg másokkal is!

Hirdetés

Olvass tovább!

Rengeteg hasonló témából válogathatsz még!

Megoszthatod velem a véleményed!
Fontos számomra a véleményed, hiszen mind ebből tanulunk. Nem jelenik meg közvetlenül az oldalon, így személyesen Nekem címzed!
*nem kötelező