FOTÓZÁS

5 Egyszerű Komponálási Tipp (Kezdőknek)

Támogatnál egy megosztással?

[shared_counts]

A legtöbb esetben, már azzal is jobbá tehetjük a fotóinkat, ha betartunk néhány alap technikát.

Valójában, nevezhetnénk őket apró trükköknek is, hiszen akár a mobillal készült fotókat is jobbá teheti komponálás, vagy technikai szemszögből.

Ezek valóban olyan alap és nélkülözhetetlen ismeretek, amelyeket nagy valószínűséggel te is rendszeresen alkalmazol, ha valamilyen formában űzöd a fotózást, csak a rutinszerűsége miatt, már nem is tulajdonítasz neki különösebb figyelmet.

Ha érdekel, hogy melyek ezek az apró trükkök, akkor ebben a cikkben elárulom, hogy mikre kell figyelned a komponálás során.

#Használd a harmadoló rácsot

Ez egy olyan alap dologgá vált mára, hogy szinte biztos vagyok benne, hogy a te fényképezőgéped kijelzője is legalább kilenc részre van osztva.

A harmadolórács abban nyújt nekünk segítséget, hogy a vízszintes és függőleges vonalakat ne vaktában kelljen meghatároznunk, hanem legyen mihez mérten igazítanunk. Természetesen, ennél jóval több is rejlik benne, így számtalan komponálási technika kötődik hozzá.

Ahogyan már említettem, a fényképezőgépek többségén szinte biztosan be van kapcsolva, azonban mobilon is érdemes bekapcsolni, a már fent említett előnyeinek kiaknázása végett.

Hirdetés
#Keress érdekes perspektívát

Hiába a jó alapanyag, ha rosszul van tálalva. Ez teljes mértékben igaz a fotózás világára is. Hiszen, hiába van egy nagyon jó témánk, ha rosszul komponáljuk a fotót, a nézők ügyet sem vetnek rá.

A leggyakoribb hiba, amelyet a perspektíva választáskor elkövetünk, hogy abból a szemszögből szeretnénk visszaadni az elénk táruló látványvilágot, amelyből éppen látjuk. Ez viszont nagy eséllyel felületes, „amatőr” fotót eredményez, amivel nagyon nehéz lenyűgözni a nézőt.

Természetesen, ha csak a dokumentáció vagy az esemény valamilyen formában történő rögzítése a cél, akkor ez is egy működő dolog lehet, viszont, ha dinamikus, érdekes fotót szeretnénk végeredményként kapni, akkor érdemes kerülni.

Nem kell feltétlenül hatalmas nézetekben gondolkodni, hiszen már olyan alapdolgok is elegendőek, mint például:

 ha virágot fotózunk, azt tegyük a talajszintről
 portrézás esetében helyezzünk előtérbe valamit, amely már a fókuszon kívül esik

Ezek, valóban csak nagyon egyszerű példák voltak, hiszen a kreativitásnak csak mi magunk szabunk határt.

#Keresd a szimmetriát

Egy szintén nagyon alap technika, amelyet nem csak a fotózásban, de más területeken is előszeretettel alkalmaznak.

Az emberi szem számára nagyon kellemes, ha valami szimmetrikus. A komponálás során nagyon szépen alkalmazható, ha arra törekszünk, hogy a képünkön jelen legyen a szimmetria. Ezzel olyan hatást is elérhetünk, mintha a fotónk egyik fele tükrözve lenne a másikról.

Természetesen, nem arról van szó, hogy az aszimmetriát minden esetben mellőzni kell, csupán annak az alkalmazása és relevanciájának a megértése jóval nagyobb gyakorlatot igényel a szimmetriával szemben.

Így ezt a komponálási technikát a kezdők is nyugodtan alkalmazhatják, mivel szinte biztos a jó végeredmény.

Hirdetés
#Egy dologra fókuszálj

Van, hogy belebonyolódunk a komponálásba és annyira az értékek összehangolására fektetjük a hangsúlyt, hogy magáról a komponálás érdemi részéről szinte meg is feledkezünk.

Azonban egy profi fotó egyik ismérve, hogy szinte minden életlen, kivéve a témát. Hiszen, így tudjuk a legjobban központba helyezni azt a lényegi dolgot, amelyet a fotónkkal vissza szeretnénk adni.

Ez valójában egy nagyon egyszerű és könnyen alkalmazható technika, hiszen annyi a feladatunk, hogy teljesen nyitott rekesznél a témánkon tartjuk a fókuszt.

Szintén egyszerűen alkalmazható mobillal is, mivel ezek az eszközök is képesek már elmosni a fókuszon kívül eső részeket.

#Helyezz hangsúlyt a fényre

Mivel fényképezésről beszélünk, ezért gondolom számodra sem meglepő, hogy ez a lelke mindennek. Szokták úgyis emlegetni a fotográfiában, hogy fényből sosem elég, amely lényegében igaz is, már amennyiben szórt fényről van szó.

Rengeteg bemozdult, sötét és üres fotótól kímélhetjük meg magunkat, ha hangsúlyt fektetünk a fény minőségére. A legtöbb esetben, a fotózások alkalmával szinte elkerülhetetlen a külső fényforrások használata, hiszen a természetes fények nem féltétlenül érik előnyösen a témát.

Ezért, akár mobil esetében is érdemes extra fényforrást alkalmazni, valamilyen fényformáló kiegészítővel, amely elősegíti a fényszórtságának a kialakítását.

De nem csak a téma megvilágításánál érdemes a fényekre ügyelni. Ha a háttérben is elhelyezünk egy-egy gyengébb fényű izzót vagy led szalagot, akkor nagyon szép bokeh effektet idézhetünk elő, amely tovább javítja a fotók minőségét.

Ezek a tippek valóban nagyon könnyen alkalmazhatóak, azonban az alkalmazásuk nélkül szinte kivitelezhetetlen az értékelhető fotó.

Az alkalmazássukkal már a mobillal készül fotóink minősége is drasztikusan javulhat, azon ezek a trükkök azok számára lesznek teljes mértékben hasznára, akik most szeretnének belekóstolni a fotózás világába.

Ebben a pár bekezdésben a komponáláson volt a hangsúly, azonban a fotó megalkotásakor még rengeteg dolgot számításba kell ezeken felül venni.

Támogatnál egy megosztással?

[shared_counts]

Hirdetés
Megoszthatod velem a véleményed!
Fontos számomra a véleményed, hiszen mind ebből tanulunk. Nem jelenik meg közvetlenül az oldalon, így személyesen Nekem címzed!
*nem kötelező