FOTÓZÁS

5 Egyszerű Tipp a Karácsonyi Fotóhoz (Alap)

Támogatnál egy megosztással?

Az ünnepek alkalmával, a bejgli fogyasztással arányosan megnövekszik az elkészített fényképek száma is.

Azonban a sorozatos kattintgatást többnyire a több órás szelektálás és elégedetlenség követ, ami a meggondolatlan, szervezetlen fotózás eredménye.

Akár csak magunknak szeretnénk megőrizni, vagy akár az ismerőseinkkel szeretnénk megosztani a fotókat, érdemes néhány apró dologra odafigyelni, hogy a fotók a lehető legjobb minőségűek legyenek minden szempontból.

A legapróbbnak tűnő technikák teszik néha nagyszerűvé a fotót, ezért összegyűjtöttem néhány tippet, amelyet akár a mobillal történő fotózás alkalmával is nyugodtan alkalmazhatsz, a látványosabb eredmény érdekében.

#Fényelés

Ahogyan már többször említettem, a fotográfiában a fény a lelke mindennek. Hiába nézünk szembe egy jó témával, ha nem állnak rendelkezésre a megfelelő fények, akkor a néző számára érdektelenné válik a fotónk és nem ragadja meg a tekintetét.

A karácsonyt is nevezhetnénk a legfényesebb ünnepünknek, hiszen ez az időszak a csillogó-villogó díszekről szól. Így ezt is kell visszaadnunk a nézőnek hiszen, ha ez az elem hiányzik a fényképről, nem feltétlenül tudja a karácsonyhoz kötni a fotót.

A fotózás bármelyik ágáról is legyen szó, a képünket mindig három fő részre lehet osztani. Az előtér, a középtér és a háttér.

Bármit is örökítünk meg, ezek az elemek mindig jelen lesznek a fotónkon és egy fotó akkor működik a legjobban, ha mind a három területet a témához igazodóan alkalmazzuk.

Ezért, a karácsonyi fotónkon a fényelés szempontjából is korrigálnunk kell ezt a három területet és magát a témát, hogy megfelelően exponált legyen.

Hirdetés
#Előtér

A karácsonyi fotókon gyönyörűen visszaadja az ünnep hangulatát, ha az előtérben is alkalmazzuk a bokeh effektet. Erre a feladatra tökéletesen ideális, ha az objektívtől, vagy a telefontól néhány centire elhelyezünk egy Ledfüzért úgy, hogy a Ledek ne takarják ki a témát.

Az életlenségnek köszönhetően fényes, gömbökként jellen meg a fotón, amelyek tovább növelik a térbeli hatást.

#A téma

A fotózásban megszokott tematika szerint kell eljárni ebben az esetben és arra törekedni, hogy megfelelően világított legyen a témánk. Lehetőség szerint alkalmazzunk szórt fényt, hogy csökkentsük az árnyékok kontrasztját.

#Háttér

Az előtérhez hasonlóan ebben az esetben is arra kell törekednünk, hogy a háttérben is jelen legyen a bokeh effekt. Ebben az esetben is teljesen elegendő egy Ledfüzér, hiszen a háttér bevilágítása nem feltétlenül fontos a fotónk szempontjából. A háttérnél viszont, jóval sűrűbben is megjeleníthetjük a bokeh foltokat.

Hirdetés
#Hangold össze a színeket

Részben akár egy pont alatt is lehetne említeni a fényeléssel, hiszen a színek hangulatát nagyban befolyásolják a színek hőmérsékletei, azonban egy említésnyinél jobban szeretném kifejteni a témát, mivel szintén a karácsonyi fotó egyik fő eleme.

A téma mellet, amelyekkel hangulatot, vagy érzelmet tudunk kiváltani a nézőből, azok a színek. Ha ezeket rosszul kezeljük a fotón, akkor a nem biztos, hogy egyértelmű lesz a közölni kívánt üzenet.

Ha kék, fehér vagy szürke színeket fotózunk akkor igyekezzünk világos képet alkotni és a színhőmérsékletet is hidegebben tartani.

A piros, arany és zöldszíneket pedig, nyugodtan ábrázolhatjuk sötétebb, mélyebb témaként a melegebb, sárgásabb színhőmérsékletet követve.

Mindkét alternatívával visszaadható a karácsony hangulata, azonban a kettő keverésével zavarossá válhat a fotó összképe.

#Mosd el a hátteret

Mint minden fotónál, a karácsonyi képeknél is nagyon impozáns az elmosott háttér. Mivel a karácsonyi fényeknek köszönhetően könnyen létrejön a bokeh effekt, nyugodtan fotózzuk nyitott rekesszel.

Ha szükséges, a témára külső fényforrás segítségével juttassunk extra fényt, hiszen a karácsonyi világításoknak hála a nem releváns részek világosabbá válhatnak, mint maga a téma.

Hirdetés
#Komponálj

Kompozíció szempontjából csupán annyiban kell máshogyan gondolkoznunk, hogy a fotóba bele implemetáljuk mindazt, amit a karácsony jelent a számunkra.

Emellett érdemes követni a már jól bevált komponálási alapelveket, de a különleges perspektíváért és az egyedi végeredményér nyugodtan elrugaszkodhatunk ettől, hiszen ezek nem szentírások.

Komponáljunk az előtérbe is – egy belógó fenyőág, az éppen égő gyertyák, egy világító fényfüzér, mind-mind olyan témák, amelyek jól mutatnak az előtérbe, elmosottan bekomponálva.

A témánk legyen a jobb, vagy bal 1/3-ban – ahogyan említettem, ha az emberi szem számára megszokott komponálási elveket szeretnénk követni, akkor érdemes a témánkat a jobb, illetve a bal 1/3-ba komponálni.

Legyen jelen a karácsony jelképe – egy karácsonyi fotó nem igazi, ha nincsen benne a karácsonyfa. Komponáld a témával egy síkba, vagy akár a háttérbe a fényeit kiemelve.

Válassz megfelelő perspektívát – hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy nem elegendő a témát megválasztanunk, mivel a perspektívára is ügyelnünk kell. Minden esetben érdemes a témánk magasságából és azzal egy szintről fotózni.

#Figyelj a fókuszra

Bár a karácsonyi fotónk elő és háttere többnyire elmosott, a releváns részenek érdemes odafigyelni arra, hogy azok megfelelően élesek legyenek, hiszen a teljesen életlen fotó nagyon zavaró a szem számára.

A fókusz szintén téma specifikus, azonban szinte az egyetlen dolog, amire figyelnünk kell az az, hogy egyetlen dologra fókuszáljunk a fotón.

Ez lehetőleg legyen a témánk, hiszen azt szeretnénk elérni, hogy ez ragadja meg a néző figyelmét.

Élőlény fotózás esetében a fókusz minden esetben a szemére helyezzük, hiszen ebbe akad bele elsőként a tekintetünk.

Támogatnál egy megosztással?

Hirdetés
Megoszthatod velem a véleményed!
Fontos számomra a véleményed, hiszen mind ebből tanulunk. Nem jelenik meg közvetlenül az oldalon, így személyesen Nekem címzed!
*nem kötelező