december, 2020

A tél millió csodája

Zord, viharos napként jellemezhető 1999. november 23.

A tájat vastag dunyhaként fedi a térdig érő hótakaró, melynek millió csodáját lágyan, de időnként erőteljesen helyezi egymásra a koratéli szél.

Egy férfi bosszankodva hányja félre a kapu előtt tornyosuló havat, amit serényen igyekszik eltakarítani, hogy el tudjon indulni az autójával. Siet, hiszen nemsokára gyermeke születik.

Morgolódik, de közben a szívét melegséggel tölti el, hogy minden lehulló hópehely a tél teljes beálltát jelképezi.

Hirdetés

Már az autóban ülve, lázasan gondol arra, hogy nemsokára karjaiban foghatja első gyermekét és még eszébe sem jut, hogy az utódja mekkora kincsként fog tekinteni a születése napján lehulló hórengetegre.

Két évtizeddel később, a novemberi havazásnak nyoma sincs. A kapu, mely elől sietve lapátolta a havat egy ifjú férfi, az ürességtől kong. Csupán kósza jégvirágok jelzik, hogy a tél az ajtón kopogtat.

Valami szokatlan töri meg a merengést. Elszállt előttem, és egy pillanat töredéke alatt repített vissza a jelenbe. Biztosan csak a kéményből szálló pernye tréfálja meg a hóra sóvárgó lelkemet.

De elszáll egy újabb apró, fehér pont, melyet játszikönnyedséggel dobál a lágy téli szellő. Eltűnt. Földet ért és megszűnt pillanatnyi jelenléte a szürkeségben.

De ekkor újabb és újabb követi, melyek egyre nagyobb ütemben hullanak a földre. Nincs mese, meg kell ragadni az alkalmat és megörökíteni a pillanatot. A pillanatot, amíg nem olvad és millió arcát mutatja a tél.

Húsz év. Ennyi kellett, hogy a gyermek, akihez a férfi sietett, ennyi idő elteltével gyermeki rajongással kémlelje, ahogyan a szürkeségbe fehér foltok hullanak. Közben azon törje az agyát, hogy miként tudná megörökíteni az egyre ritkábban mutatkozó jelenséget, hiszen évről évre egyre kevesebb arcát mutatja az évszak.

De sikerült és azóta is féltve őrzi a róla készült fotót. Pedig ez csak egy, a tél millió csodájából.

Schubert Dániel

made with

Tetszik?
Oszd meg másokkal is!

Ajánló

  • 7 Tipp A Profi Szöveghez
  • 4 Tipp Ami Megkönnyíti A Blogolást

Érdekel, hogyan tudsz hópelyhet fotózni?

Vagy az, hogy én mivel készítettem?

Olvass tovább!

Rengeteg hasonló témából válogathatsz még!

Megoszthatod velem a véleményed!
Fontos számomra a véleményed, hiszen mind ebből tanulunk. Nem jelenik meg közvetlenül az oldalon, így személyesen Nekem címzed!
*nem kötelező