DIY MEGOLDÁSOK

Profi Makró Objektív Alternatíva (Ráfordító Gyűrű)

Támogatnál egy megosztással?

[shared_counts]

Bármit is csinálunk, a jelenlegi pozíciónknál mindig tudunk egyel feljebb lépni.

Így van ez a fotózás terén is, még akkor is, ha csak egy adott szegmensét nézzük. A makrófotózásra is teljes mértékben levetíthetjük, hiszen itt is különböző szinteken megyünk végig a fejlődésünk során.

Egy kezdőknek ideális, de hosszútávon is működőképes opciót már bemutattam az oldalon, azonban, hogy teljes legyen a kép, mindenképpen beszélnünk kell a DIY és a hobbifotózás terén is egy komolyabb technikáról.

Ha érdekel, hogy milyen szerkezettel készítettem a hópelyhes fotómat és mivel érek el komolyabb leképezési arányt, akkor ebben a cikk elárulom, hogy mire lesz szükséged hozzá.

#Ráfordítógyűrű

Bár nem vagyok jegyes, a gyűrűk mégis végig kísérik a fotóspályafutásomat. A filléres makrófotózás egyik legegyszerűbben kivitelezhető módja, hogy az objektíveket fordítva használjuk, ezt viszont nem tudjuk kivitelezni a már említett gyűrűk nélkül.

Valószínűleg nem ez a becsesneve a fordítógyűrű unokatestvérének, azonban semmi releváns információt nem találtam arra, hogy magyarul miként nevezzük a fotográfia ezen kiegészítőjét. Az angolok persze ezt is letudják annyival, hogy „Reverse Ring”, ahogyan a már bemutatott fordítógyűrűt is.

Mivel valamilyen formában meg kell különböztetnünk a kettő eszközt, ezért én „Ráfordítógyűrűként” fogom emlegetni.

A megkülönböztetésre azért is van szükség, mivel nem csak névben, de működésben is eltér a másik társától. Amennyiben beszélhetünk működésről, egy fémkarika esetében.

A ráfordítógyűrű szintén abban lesz segítségedre, hogy megfordítja az objektívedet, viszont ebben az esetben nem közvetlenül a fényképezőgépre tudod inverzben felhelyezni, hanem egy másik objektívre. Innen is ered a becsesneve, mivel lényegében ráfordítja az egyik objektívet a másikra.

Ebből fakadóan kialakításban is eltérnek, mivel ennek mindkét fele szűrőmenetes. Természetesen ezt van lehetőség összekombinálni és az objektívek paramétereihez megfelelőt megvásárolni.

Hirdetés
#Működés

Működésielvét tekintve roppant egyszerű szerkezetet hozhatunk ki belőle, amely elméletben sokkal bonyolultabban hangzik, mint a gyakorlatban, ezért csak tájékoztató jelleggel körülírom, hogy minek köszönhető a leképezés növekedés és a közelpont csökkenése.

Ha a makrófotózással ismerkedsz, akkor valószínűleg nem ismeretlen számodra a közgyűrű fogalma sem. Nagyon gyakran használt kiegészítő a makrófotósok körében, hiszen ezzel is a fókusztávolság, vagyis a közelpont csökkentése érhető el.

A ráfordítógyűrű esetében a fordítógyűrű és a közgyűrű adta lehetőségeket vegyítjük, annyi különbséggel, hogy ebben az esetben a közgyűrű feladatait egy objektív látja el.

Az egyik objektívet hagyományos módon, ahogy azt kell rajta hagyod a vázon, majd erre csavarod rá a ráfordítógyűrű segítségével a megfordított objektívet. Így, lényegében egy előtétlencse szerepét tölti be a megfordított objektív.

Az inverz objektív és a „közgyűrű” együttes hatása, hogy megnövekszik a leképezés és lecsökken a közelpont így, akár néhány milliméterre is lehetünk a témától.

Természetesen ezek függenek a használt objektívek paramétereitől is. Ha az alapobjektívünk egy teleobjektív, akkor sokkal nagyobb mértékben csökken a közelpontunk, mintha egy „pancake” objektívre tekertük volna rá.

Tehát, minél hosszabb az objektív fizikai mérete, annál közelebb kerülhetünk az adott témához.

#Előnyei

Ennek a makróobjektív alternatívának is szintén nagy előnye az olcsóság, hiszen másképp fel sem került volna az oldalra. Egy szintén néhányszáz forintos gyűrű közbeiktatására van szükség. Bár ebben az esetben két objektívre is szükség van, ezt nem sorolom a költségei közé, mivel ezek olyan eszközök, amelyekkel egyébként is rendelkezünk.

Ami miatt gyakran használom ezt az alternatív, az pedig a versenyképes leképezés és közelpont változás. Olyan részletekbe tekinthetünk be, amelyeket szabadszemmel szinte már egyáltalán nem láthatunk.

Ha valóban részletekbe menő makrófotót szeretnél végeredményül, akkor nem is tudok jobb alternatívát ajánlani.

Mivel már meglévő objektíveket használunk, ezért a fotó rajzolata az ő képességeiktől függ. Ha jó minőségű objektívjeid vannak és ezeket használod makrófotózásra, akkor nagy eséllyel lesz minőségi a velük készített makrófotó is.

#Hátrányai

Ezt a technikát sem szeretném az egekbe dicsőíteni, hiszen itt is filléres technikáról van szó, amelyek használatának mindig akadnak nehézségei, problémásabb részei. De ezeknek a leküzdése buzdít a fejlődésre és késztet a technikák tovább fejlesztésére.

A legnagyobb probléma ebben az esetben a fokozott fényveszteség. Mivel az objektív a fordítás következtében egyébként is veszít a fényerejéből és ebben az esetben ehhez a folyamathoz még a köztes objektív is rátesz, így mindenképpen szükség van külső fényforrás használatára.

Mivel a mélységélesség nagyon kicsi, így a rekeszétéket nem vihetjük f/8 alá, ami további fényveszteséget eredményez. Viszont ellenkező esetben a legnagyobb erőfeszítés árán sem lehet élesfotót kicsikarni a technikából.

Bár van egy objektív a rendszerben, ami kommunikál a fényképezőgéppel, sajnos csak az ő rekeszértékét tudjuk elektronikusan állítani a fordított objektívét nem, hiszen azzal nincsen kommunikáció.

Sajnos, ettől függetlenül az autófókusz sem használható, mivel sem a gép, sem az objektív nem képes látni ilyen mértékben. Ezért marad a DIY makrózás élességállítás technikája, amikor előre-hátra mozgatással állítjuk be a témánk élességét.

A hátárnyait tekintve, egy valóban használható technikára teszel szert, annak ellenére, hogy párszáz forint befektetésére van csak szükség.

Kellő gyakorlással a hátrányai kiküszöbölhetők annyira, hogy a későbbiekben az előnyeinek a hatását élvezd a fotóidon.

A fotóid láttán a nézők szinte észre sem fogják venni, hogy ezt egy filléres megoldással készítetted és akár belevághatsz egy új iparág kiépítésbe, a muslica portrézásba.

Támogatnál egy megosztással?

[shared_counts]

Hirdetés
Megoszthatod velem a véleményed!
Fontos számomra a véleményed, hiszen mind ebből tanulunk. Nem jelenik meg közvetlenül az oldalon, így személyesen Nekem címzed!
*nem kötelező