FOTÓZÁS

Hogyan Alkalmazhatsz Lightroom Presetet? (Mobil & PC)

Támogatnál egy megosztással?

A fotók minőségének a javítása már régen nem csak a fotósok kiváltsága.

Persze, többnyire bennük van annyi elszántság és elhivatottság, hogy akár órákon át képesek egy-egy fotóval foglalkozni, azonban már léteznek olyan megoldások, amelyekkel a laikusok is pillanatok alatt tudják a fotójuk hasonló minőségre hozni.

Ezalatt, nem az Instagram által kínált filtereket értem, hanem a Lightroom által nyitott új világot, a Presetek alkalmazását.

Bár a Lightroom egy profiknak készült fényképszerkesztő program, amely bár átlátható, a csúszkák használata azért gyakorlatot igényel, azonban a mobilos verziója ingyen elérhető bárki számára, aki érdeklődés mutat a retusálás világa felé.

Ennek a programnak egy része, lehetőséget kínál arra, hogy a jártasabbak elmentsék a fotón alkalmazott beállításaikat egy speciális fájl formátumban, amelyet Presetnek hívunk.

Ezt tudjuk utána bármennyi képen egy kattintással alkalmazni, amellyel lehetőség nyílik a „nagyok” stílusának az alkalmazása.

A gyors felvezetőre azért volt szükség, hogy tisztában legyél a fogalmakkal és átlásd, hogy miről is beszélünk, mielőtt belevágunk a releváns részbe.

Mivel a Presetek importálása a számítógépes és mobilos verzióban is egyaránt elérhető, csak kissé más elven működik a felületből adódóan, ezért ebben a cikkben bemutatom mindkét verziót a teljes kép érdekében.

Hirdetés
#Mobilon

A nulladik lépés, remélhetőleg egyértelműen, hogy le kell töltenünk a Lightroomot a telefonunkra és a használni kívánt Presetet, vagy Preset Pack-et.

Ezt követően tudunk neki állni magának az importálásnak.

Ahhoz, hogy hozzáférjünk a szükséges beállítási lehetőségekhez, az első lépésünk, hogy megnyitunk egy fotót az alkalmazásban.

Ha előre szeretnél dolgozni a legjobb, ha már most megnyitod a szerkeszteni kívánt fotót, de megteszi bármilyen kép.

Ezután, nyomjunk rá a megnyitott fotóra. Ennek következtében a Lightroom szerkesztő felületébe kerülünk, ahol az alsó sávban meg is jelennek az állítható paraméterek.

Nekünk, ennek a sávnak a végére kell tekernünk és ki kell választanunk a Preset pontot.

Így már a Presetek beállításait kezeljük, tehát hozzá tudunk kezdeni az importáláshoz. A megjelenő sávnak a felső részében, jobb oldalon találsz egy hárompöttyös gombot, amely további lehetőségeket nyit meg.

Erre rányomva már lehetőséged van a Presetekkel műveleteket végre hajtani, mint például az általad elvégzett beállítások elmentése, vagy a már megnyitott Presetek törlése.

De itt található a nekünk szükséges Importálási lehetőség is. Miután kiválasztottad ezt az opciót, már csak meg kell keresned a mobilod fájljai között a letöltött Presetet és megnyitnod.

Így, már az alkalmazásban láthatóvá válik a Presetek és a szintén ezen a néven emlegetett menüponton belül, már csak ki kell választanod azoknál a képeknél, amelyeknél alkalmazni szeretnéd.

#PC

A PC verzió esetében, szinte teljesen megegyezik az importálás menete, csak a felületben vannak változások.

Valószínűleg több alternatívája is létezik ennek az eljárásnak, azonban most a legegyszerűbbet mutatom be.

A mobilos verzióhoz hasonlóan elsőkörben el kell kezdenünk egy fotó szerkesztését, hogy hozzáférjünk a Presetek kezelőfelületéhez.

Ebben az esetben is importálnunk kell egy fotót, majd ki kell választanunk és a felső menüsávban a „Develop” pontot kell választanunk. Így, lehetőséget kapunk a fotó szerkesztésére, valamint a jobb oldali sávban megjelenik egy „Presetek” nevű box.

Ebben a boxban találunk egy + jelű gombot, amelyre kattintva, szintén meg kell keresnünk a letöltött Presetet és ki kell választanunk.

Ezt követően szintén láthatóvá válik a Lightroomban és már csak rá kell kattintanunk, hogy alkalmazni tudjuk a beállítást.

A Presetek előnye a hagyományos filterekkel szemben, hogy az expozíciós értékeinkhez mérten személyre tudjuk szabni, így mindig a számunkra ideális állapotot érhetjük el.

Támogatnál egy megosztással?

Hirdetés
Megoszthatod velem a véleményed!
Fontos számomra a véleményed, hiszen mind ebből tanulunk. Nem jelenik meg közvetlenül az oldalon, így személyesen Nekem címzed!
*nem kötelező