fotó forrása: pexels.com

Hogyan Alkalmazz Lightroom Presetet

FOTÓZÁS  Ι  december, 2020

Már több cikk is felkerült a héten, amivel javíthatod a fotóid minőségét, viszont a karácsonyi ajándékodat még nem adtam oda.

Ugyanis készültem neked egy kis meglepetéssel, amivel akár a mobilos fotódat is csodássá varázsolhatod egy kattintással.

Bizony. Most megajándékozlak egy Lightroom Presettel, amit akár a mobilodon is tudsz hasznosítani, mivel ezekre az eszközökre ráadásul ingyen letölthető az alkalmazás.

Azt a Presetet töltheted le, amivel az idei karácsonyi fotóimat tettem még hangulatosabbá, így a letöltés előtt megbizonyosodhatsz arról, hogy valóban hasznos ajándékra teszel szert.

A Preset mellé természetesen készítettem egy használati útmutatót a számítógépes, illetve a mobilos verzióhoz, hogy valóban a segítségedre legyen. Ezeket szintén itt, egy pár sorral lejjebb találod.

Ingyen elérhető, így nem is kell érte semmit tenned viszont, ha szeretnél te is megajándékozni, oszd meg az oldalt és támogasd ezzel a munkámat.

Vedd át az ajándékod!

Töltsd le a karácsonyi Lightrrom Presetet, hogy valóban tökéletesek legyenek az emlékbe szánt fotók!

Hirdetés

Hogyan Importálhatod A Presetet

A fotók minőségének a javítása már régen nem csak a fotósok kiváltsága.

Persze, többnyire bennük van annyi elszántság és elhivatottság, hogy akár órákon át képesek egy-egy fotóval foglalkozni, azonban már léteznek olyan megoldások, amelyekkel a laikusok is pillanatok alatt tudják a fotójuk hasonló minőségre hozni.

Ezalatt, nem az Instagram által kínált filtereket értem, hanem a Lightroom által nyitott új világot, a Presetek alkalmazását.

Bár a Lightroom egy profiknak készült fényképszerkesztő program, amely bár átlátható, a csúszkák használata azért gyakorlatot igényel, azonban a mobilos verziója ingyen elérhető bárki számára, aki érdeklődés mutat a retusálás világa felé.

Ennek a programnak egy része, lehetőséget kínál arra, hogy a jártasabbak elmentsék a fotón alkalmazott beállításaikat egy speciális fájl formátumban, amelyet Presetnek hívunk.

Ezt tudjuk utána bármennyi képen egy kattintással alkalmazni, amellyel lehetőség nyílik a „nagyok” stílusának az alkalmazása.

A gyors felvezetőre azért volt szükség, hogy tisztában legyél a fogalmakkal és átlásd, hogy miről is beszélünk, mielőtt belevágunk a releváns részbe.

Mivel a Presetek importálása a számítógépes és mobilos verzióban is egyaránt elérhető, csak kissé más elven működik a felületből adódóan, ezért ebben a cikkben bemutatom mindkét verziót a teljes kép érdekében.

1. Importálás mobilos Lightroomba

A nulladik lépés, remélhetőleg egyértelműen, hogy le kell töltenünk a Lightroomot a telefonunkra és a használni kívánt Presetet, vagy Preset Pack-et.

Ezt követően tudunk neki állni magának az importálásnak.

Ahhoz, hogy hozzáférjünk a szükséges beállítási lehetőségekhez, az első lépésünk, hogy megnyitunk egy fotót az alkalmazásban.

Ha előre szeretnél dolgozni a legjobb, ha már most megnyitod a szerkeszteni kívánt fotót, de megteszi bármilyen kép.

Ezután, nyomjunk rá a megnyitott fotóra. Ennek következtében a Lightroom szerkesztő felületébe kerülünk, ahol az alsó sávban meg is jelennek az állítható paraméterek.

Nekünk, ennek a sávnak a végére kell tekernünk és ki kell választanunk a Preset pontot.

Így már a Presetek beállításait kezeljük, tehát hozzá tudunk kezdeni az importáláshoz. A megjelenő sávnak a felső részében, jobb oldalon találsz egy hárompöttyös gombot, amely további lehetőségeket nyit meg.

Erre rányomva már lehetőséged van a Presetekkel műveleteket végre hajtani, mint például az általad elvégzett beállítások elmentése, vagy a már megnyitott Presetek törlése.

De itt található a nekünk szükséges Importálási lehetőség is. Miután kiválasztottad ezt az opciót, már csak meg kell keresned a mobilod fájljai között a letöltött Presetet és megnyitnod.

Így, már az alkalmazásban láthatóvá válik a Presetek és a szintén ezen a néven emlegetett menüponton belül, már csak ki kell választanod azoknál a képeknél, amelyeknél alkalmazni szeretnéd.

Hirdetés

2. Importálás számítógépes Lightroomba

A PC verzió esetében, szinte teljesen megegyezik az importálás menete, csak a felületben vannak változások.

Valószínűleg több alternatívája is létezik ennek az eljárásnak, azonban most a legegyszerűbbet mutatom be.

A mobilos verzióhoz hasonlóan elsőkörben el kell kezdenünk egy fotó szerkesztését, hogy hozzáférjünk a Presetek kezelőfelületéhez.

Ebben az esetben is importálnunk kell egy fotót, majd ki kell választanunk és a felső menüsávban a „Develop” pontot kell választanunk. Így, lehetőséget kapunk a fotó szerkesztésére, valamint a jobb oldali sávban megjelenik egy „Presetek” nevű box.

Ebben a boxban találunk egy + jelű gombot, amelyre kattintva, szintén meg kell keresnünk a letöltött Presetet és ki kell választanunk.

Ezt követően szintén láthatóvá válik a Lightroomban és már csak rá kell kattintanunk, hogy alkalmazni tudjuk a beállítást.

A Presetek előnye a hagyományos filterekkel szemben, hogy az expozíciós értékeinkhez mérten személyre tudjuk szabni, így mindig a számunkra ideális állapotot érhetjük el.

Schubert Dániel

made with

Tetszik?
Oszd meg másokkal is!

Olvass tovább!

Rengeteg hasonló témából válogathatsz még!

Megoszthatod velem a véleményed!
Fontos számomra a véleményed, hiszen mind ebből tanulunk. Nem jelenik meg közvetlenül az oldalon, így személyesen Nekem címzed!
*nem kötelező