FOTÓZÁS

Így Teheted Látványosabbá a Virág Fotót (Eső Effekt)

Támogatnál egy megosztással?

A virágok fotózása alapból érdekes és sokoldalú ága a fényképezésnek.

Azonban, ha ugyan azt a technikát alkalmazzuk minden képünk hamar sablonossá válhatnak. A fotográfiának ez az ága is trükkök tömkelegével rendelkezik.

Szerencsére ezeknek a trükköknek a nagyrésze könnyen kivitelezhető, ám annál jobb fotót eredményez.

Biztosan te is láttál már drámaian esőben ázó növényről készült fényképet és egyetérthetünk abban, hogy azért sokkal érdekesebbek és látványosabbak az ilyen jellegű képek, mint a hagyományos technikával készültek.

Még mielőtt azt gondolnád nem, nem kell az esőbe órákra kifeküdni a kiszemelt alanyunk elé, ugyanis van ennek egy sokkal egyszerűbb és a fotósra nézve szárazabb megoldás is.

#Technika

Ehhez a trükkhöz egyetlen egy különleges dologra lesz szükségünk, amely nem túl megszokott fotós kellék, ez pedig egy víz permetező. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy ott varázsoljunk esőt, ahol szeretnénk és amikor akarjuk.

Mielőtt vadul nekiesnénk minden növényre derült égből vihart zúdítani, szeretnék néhány tippet átadni. Mivel nem először használom ezt a technikát, hogy zökkenő mentesebben menjen a fotózás, elárulok pár olyan dolgot, amelyre érdemes lehet figyelni.

Elsőlépésként, ha már megtaláltuk a kiszemelt alanyunkat és a megfelelő perspektívát, állítsuk be az élességet ugyanúgy, mint azt normál esetben tennénk. Ha tudjuk rögzíteni állványon, vagy esetleg talajszinten babzsákkal a gépünket, akkor a tökéletes élességet beállíthatjuk manuálisan is. Ezt abban az esetben is ajánlani tudom, ha éppen nincsen velünk egy segítő, aki vállalja a permetezést, ugyanis így mindkét feladatot elláthatjuk. Ebben az esetben viszont nélkülözhetetlen egy távkioldó.

Ha kis rekeszértékkel fotózunk, a mélységélesség csökkenése miatt fontos, hogy a fókusz vonalában permetezzünk, mert ha az azon kívül esik az életlenség miatt nem fog látszani. A legjobban működő szög, ha az alanyunkkal egy vonalban, oldalról és kissé fentről permetezünk, mert így biztosan az éles területre fog esni.

Hirdetés

Az sem mindegy azonban, hogy mekkora a cseppek mérete. Ha túlzottan pára felhőt fújunk a növényre sajnos csak hamar eláztatjuk vele és a képünkön egy nagy szemcsés pára folt fogja arrébb fújni a növényünket. Ha pedig túlságosan nagy sugárban érkezik a víz, akkor egy-egy csepp fog látszódni a fotón. A permetezőt körülbelül úgy állítsuk be, hogy a legzártabb és legnyitottabb állapota között legyen félúton, mert általában ebben az állásában jön megfelelően a víz.

Azonban hiába a jó permetező állás, ha hiányzik a fotográfia egyik fizikai eleme, a fény. Ahhoz, hogy a cseppjeink hullása szépen kirajzolódjon a képen, az élesség állításán kívül szükségünk van ellenfényre, vagy direkt fényre.

Sajnos ritka, amikor például egy erdőben ellenfényben fotózhatunk, ezért én egy hordozható Led-es lámpa segítségével szoktam direkt fényt vetíteni az éppen zuhanyzó növényre.

Mindenkinek ajánlom ezt a technikát, ha egy kis dinamikát szeretni vinni a fotóira és ráadásképpen, a talajszintű perspektívával nagyszerű eredmények érhetők el.

Támogatnál egy megosztással?

Hirdetés
Megoszthatod velem a véleményed!
Fontos számomra a véleményed, hiszen mind ebből tanulunk. Nem jelenik meg közvetlenül az oldalon, így személyesen Nekem címzed!
*nem kötelező