DIY MEGOLDÁSOK

Hogyan Készíthetsz Ingyen Hátteret? (+ 1 Filléres Alternatíva)

Támogatnál egy megosztással?

Egy tárgyfotónál a legzavaróbb dolog, amivel szembesülhetünk azaz, amikor a környezet részletei elvonják a témáról a figyelmet.

Ez valamelyest orvosolható a kismélységélesség alkalmazásával, azonban így egy másik zavaró tényezővel, a tárgy részleteink a hiányosságával fogjuk szemben találni magunkat.

Nem véletlen, hogy a legtöbb tárgyfotót egy homogogén környezetben, semleges háttérrel készítik, hiszen így valóban csak az adott témára tud koncentrálni a néző.

Ha nem szeretnél beruházni egy tárgyfotósátorra, vagy egyéb felszerelésre, mivel csak alkalmanként lenne szükséged tárgyfotós helyszínre, akkor létezik számodra egy aranyközépút, amivel ingyen készíthetsz magadnak fekete hátteret.

#1 Tipp

Nem véletlenül hangsúlyoztam ki, hogy fekete hátteret mivel, ha éppen rózsaszín háttér előtt szeretnél valamit megörökíteni, akkor továbbra is fennáll az a helyzet, hogy be kell ruháznod valamilyen erre a célra megfelelő eszközre.

A sötét háttér alternatívához azonban, nincsen szükség semmi másra, mint

  • Kellő távolságra
  • Megfelelő mennyiségű fényre

És persze a felszerelésedre, de szerintem ez egyértelmű.

Ez a technika nem igényel túl sok feltételt és ez teszi olyan nagyszerűvé, mivel így tulajdonképpen bárhol kiemelhetjük a környezetéből az adott témánkat.

A technika lényege, hogy a tárgyunk mögött ne legyen közvetlenül semmi és lehetőleg úgy helyezzük el a dolgokat, hogy csak a témánkra essen a fényforrásunk fénye.

Erre azért van szükség, mivel a hátteret a lehető legjobban be kell buktatnunk az expozíció során, viszont, ha valamiről visszaverődik a fény, akkor az már meg fog jelleni a képen és máris nem lesz homogén a hátterünk.

Ezen kívül még arra van szükség, hogy a tárgy a lehető legtöbb fényt kapja, mivel nála pedig pont az ellenkezőjére kell figyelni, még pedig arra, hogy ne olvadjon be a háttérbe és egyik része se bukjon be.

Hirdetés
Beállítások

Eddig sem volt túl bonyolult a technika, hiszen csak annyira kellett figyelni, hogy a háttér ne kapjon extra fény, a témánk pedig a lehető legtöbbet és ez a tendencia a beállítások terén sem szakad meg.

Egyetlen lényegi dologra kell figyelni az expozíciós értékek terén, ez pedig a rekeszérték. A lehető legszűkebb rekeszállást kell elérnünk ahhoz, hogy csökkentsük a szenzorra jutó fény mennyiségét.

Így, a távolba lévő tárgyak hiába tűnnek a szemünk számára világosnak, a fényképezőgép, a szűk rekesze miatt már nem lesz képes kiexponálni, így csak a nagyon erősen világított témánk fog megjelenni a képen.

Ahhoz, hogy elkerüld a zajosodást a bebukott területeken, lehetőleg az ISO-t tartsd 100-as értéken és a kieső fényértéket pedig a záridővel kompenzáld.

Egyedüli hátulütője a technikának, hogy kénytelenek vagyunk manuális fókusz használni, bár ez a tárgyfotózás esetében szinte alap dolognak számít, mivel sokkal pontosabban beállítható az élesség, mint az automata társával.

Összességében egy valóban nagyon egyszerű és ingyenes megoldásról van szó, hiszen nincsen szükség másra, mint a már meglévő felszerelésünkre és az értékek megfelelő beállítására.

A végeredményt pedig a gyakorlás függvényében folyamatosan tökéletesítheted.

#2 Tipp

A második számú tipp már sokkal kevésbé tartalmaz izgalmas és technikai részleteket, azonban mindenképpen egy filléres alternatíva lehet, ha háttérre van szükségünk.

Vitatkozhatnánk azon, hogy ez az opció alapjaiban véve már nem tekinthető filléresnek, hiszen minimális tőkét igényel, viszont lássuk be, semmi sincs ingyen.

Viszont a szó szaporítása helyett inkább a lényegre térek, hiszen szinte már felesleges ennyire hosszúra húzni egy alapvetően egyszerű dolgot.

Ugyanis ebben az esetben nincsen másra szükséged, mint

  • A3, vagy tetszőleges méretű papírra

A gyors és homogén háttér megteremtésének talán ez az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb módja, hiszen néhányszáz forintból teremthetünk tetszőleges színű és bizonyos keretek között méretű hátteret.

Támogatnál egy megosztással?

Hirdetés
Megoszthatod velem a véleményed!
Fontos számomra a véleményed, hiszen mind ebből tanulunk. Nem jelenik meg közvetlenül az oldalon, így személyesen Nekem címzed!
*nem kötelező