FOTÓZÁS

Hogyan Fotózz Csillagot? (Teljes Útmutató)

Támogatnál egy megosztással?

Nem csak a nappal, de az éjszaka is számtalan csodát rejt, hiszen elég csak felpillantanunk az égboltra és máris milliónyi apró pont tekint vissza ránk.

Ezért nem csoda, ha a hobbi fotós elkezd az éjszaka rejtelmei iránt érdeklődni. A fényképezés alapjában véve nem bonyolult dolog. Meg fogjuk a gépünket, exponálunk és megosszuk az elkészült fényképet.

Azonban ahány ága van a fotózásnak, annyi szintje is és emiatt nem igaz a fenti állítás. A csillag fotózás a fotográfia egyik legkomplexebb ága. Rengeteg dolgot kell ismernünk és egyidőben helyesen használnunk a tökéletes eredmény érdekében.

#Eszközök

Elsőként nézzük, milyen eszközökre lesz szükség:

  • Állvány
  • Távkioldó
  • Fényerős objektív

Mivel a csillagok kiexponálásához hosszú záridőre van szükség, elengedhetetlen, hogy a gépünket rögzítsük egy stabil helyen. Erre szolgál az állvány. Azonban ahhoz, hogy valóban mozdulatlan tudjon maradni, nem szabad az exponálás kezdetén sem megmozdulnia.

Emiatt fontos a távkioldó használata, így megkezdhető úgy az exponálás, hogy a gépünkhöz hozzá sem kell közvetlenül nyúlnunk. A nagy fényerejű objektívre pedig azért van szükségünk, mert bár a szemünknek elég világosnak tűnnek a csillagok, a fényképezőgépünknek a távolság miatt minden feltételt meg kell teremteni ahhoz, hogy az elkészült fényképen is láthatók legyenek.

Bár a csillagok fotózása végezhető kevésbé fényerős objektívvel is a záridő növelésével, ez esetben számolnunk kell a csillagok bemozdulásával.

#Beállítások

Sajnos ebben az esetben nem elég, ha az eszköz arzenálunk meg van a fotózáshoz. A munka nagy részét ez esetben mi végezzük, hiszen minden beállítást manuálisan végzünk.

Azt már említettem, hogy mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a legtöbb fény juttassuk a szenzorunkra. Tehát ehhez mérten kell beállítanunk az expozíciós értékeket.

A legfontosabb értékünk ebben az esetben is a záridő. Ha olyan módon szeretnénk ábrázolni a csillagokat, ahogyan mi magunk látjuk tehát, „pöttyként”, úgy kell meghatároznunk a záridőt, hogy ne legyenek képesek bemozdulni.

Erre több fajta szabály is létezik, ám amelyet a legtöbbször emlegetnek a csillagfotózásban, az az 500-as szabály.

500/gyújtótávolság = maximális záridő

Az 500-as szabály lényege, hogy az 500-at elosztjuk azzal a gyújtótávolsággal, amellyel fotózunk és így megkapjuk azt a maximális, másodpercben értendő értéket, amelyet beállíthatunk záridőként. Ennél az értéknél még nem látható a fotónkon a csillagok bemozdulása, azonban ha egy picivel hosszabb záridőt állítunk, akkor már nem pontként, hanem inkább tojás alakként jelennek meg a csillagok.

Egyes források szerint az APS-C szenzorra szerelt gépek esetében nem az 500-as, hanem a 300-as szabály alkalmazandó.

Ha meg van, hogy mekkora záridővel fotózhatunk, akkor már csak a rekeszértéket és az iso-t kell meghatároznunk.

A rekeszértéket minden esetben az objektívünk fogja meghatározni. Ezt úgy értem, hogy a rekeszértéket mindig a lehető legkisebb értékre, vagyis a legnyitottabb állapotra kell állítanunk. Ennek az oka a már említett fény mennyiség növelés.

Hiszen minél több fényt kap a szenzor, annál több csillagot lesz képes kiexponálni. Az iso érzékenység beállításához szükségünk van egy kis gép ismeretre.

Ismernünk kell, hogy melyik az az ISO érték a gépünknél, amely elég magas, de még nem termel vészesen sok zajt a használatkor. Amint ez meg van, már meg is van a csillag fotózáshoz szükséges érték is.

Hirdetés
#Mi a helyzet a Fókusszal?

Ahhoz, hogy szépen mutassanak a csillagok a fotónkon fontos, a helyes fókusz beállítása is. Ha nincsen megfelelően a csillagra állítva a fókusz, akkor előfordulhat, hogy megjelenik a bokeh jelenség, vagyis a csillagok csak elmosódott körök lesznek a képen.

Azt gondolom mondanom sem kell, hogy az autófókuszról le kell mondanunk, hiszen a sötét, fekete égen nem fog olyan pontot találni a gépünk, amelyhez mérten be tudná állítani az élességet.

Ezt nekünk kell manuálisan beállítani, viszont erre a legjobb módszer, ha keresünk egy csillagot az égen és a gépünket élőképes módban használva, ránagyítunk. Így a fókusz gyűrűt tekergetve megkereshetjük azt a pontot, amelyben a legélesebb a csillagunk.

#Helyszín

Az eszköz és a technikai háttér mellet komoly szerepet játszik a csillagfotózásban a helyszín is. Nem mindegy ugyanis, hogy hol szeretnénk végezni a képalkotást.

Ugyanis számolnunk kell az éjszakai városok egyik jelenségével, a fényszennyezéssel. Ez, az égbolton a városi fények hatására létre jövő fény zaj, amely a csillagok és a gépünk között komoly akadályt képez. Hiszen a hosszúzáridő, nyitott rekesz és magas iso hatására, a lehető legtöbb fény jut a gépünkbe.

A város által kibocsátott fény pedig jóval nagyobb és közelebb lévő, mint a távoli csillagoké, így a csillag helyett a város fényei fogják díszíteni az égboltot.

Ezért keresnünk kel egy úgynevezett Dark Site-ot. A Dark Site a földünk olyan területei, ahová az éjszaka fényei nem érnek el és mentesek a fény zajtól. Ettől az égbolt teljesen sötét és a csillagok is sokkal jobban láthatók, mint a város környékén.

Ilyen Dark Site-okat többnyire a városokon kívül, mezőkön, vidéki településeken találhatunk. Persze, ha egy Dark Site-ból a város irányába fotózunk, akkor ugyan úgy érvényesül a fényszennyezés.

Ha a városban teljesen felfelé nézve fotózzuk a csillagos egyet, akkor nem kell számolnunk a fényszennyezéssel, ugyanúgy látszódnak majd a csillagok.

Hirdetés
#Komponálási tippek

Bár a csillagos égbolt önmagában is gyönyörű téma, a fotónkon akkor is jól mutat, ha háttérként használjuk.

Ha a témánk egy fa, egy épület, vagy bármi más, érdemes lehet elgondolkodnunk azon, hogy a csillagos eget mögé komponálva is kipróbáljuk, hiszen teljesen más végeredményt kapunk.

Portré fotóznál is nagyon jó képi elem, azonban ehhez találnunk kell egy olyan modellt, aki vállalja, hogy végig üli mozdulatlanul a fotózás hosszú másodperceit.

Az éjszaka során sem kell elvetnünk a panoráma ötletét, ha elég kreatívak és kitartóak vagyunk.

#Utómunka

Ahogyan minden fotónál, a csillag fotózásnál is elengedhetetlen az utómunka. Fontos részét képezi a fotográfia ezen ágának is, hiszen egy kis finomítás sosem árt a fotóknak.

Ha túl zajosnak érezzük a fotónkat, a zajszűréstől sem kell megrémülnünk, azonban figyeljünk arra, hogy ne essünk túlzásba, mert ezzel akár a célunk ellenkezőjét is elérhetjük és rosszabb lehet a végeredmény, mint alapból volt.

Minimálisan ugyan, de a Lightroom-os szerkesztés során az expozíciós skálával is érdemes lehet játszani, hiszen így az eleinte alig látható csillagok is kiemelhetőek a fotónkon. A whites és a highlights csúszkákat feljebb húzva pedig még jobban hangsúlyozhatjuk a csillagokat.

Ha nem lennénk megelégedve a fehéregyensúllyal, ezen is változtathatunk és ne féljünk inspirálódni az internetről.

#Extra tippek

Néhány extra tippel is gazdagítanám a cikket, hiszen ezek is tartalmazhatnak olyan dolgokat, amelyek hasznosak lehetnek.

  1. Mindig tájékozódj az időjárásról – sajnos nem egy olyan szituációm volt már, hogy a felhőtlen időn felbuzdulva neki indultam a csillag fotózásnak, viszont pár óra múlva befelhősödött.
  2. Lehetőleg ne menj egyedül – sajnos a csillag fotózás nem az, amit kellemes egyedül csinálni, nagyon unalmas tud lenni a mezőn álldogálás, egyedül a sötétben.
  3. Használj fejlámpát – szintén a sötétből kiindulva nem rossz, ha tudsz varázsolni egy kis fényt úgy, hogy még a kezeid is szabadok maradnak.

Ne legyen hold az égen – ahogyan a város fénye, úgy a holdé is tönkre teheti a csillagfotózás lehetőségét.

A csillagfotózás a fotográfia egy csodálatos ága. Kibontakozhat benne a kreativitás, a tudás és a türelem. Hatalmas siker élmény és motiváció tud lenni, ha sikerül egy-egy jó csillag fotós tájképet készítenünk.

Ne félj a csillag fotózástól, ha vannak társak hozzá, nyugodtan vágj bele, hiszen kellő gyakorlással és a fent leírtakkal igazán jó fotók születhetnek belőle.

Támogatnál egy megosztással?

Hirdetés
Megoszthatod velem a véleményed!
Fontos számomra a véleményed, hiszen mind ebből tanulunk. Nem jelenik meg közvetlenül az oldalon, így személyesen Nekem címzed!
*nem kötelező

Iratkozz Fel a Hírlevelemre

Nincs spam, csak heti egy levél.