FOTÓZÁS

Hogyan Fotózz Tűzijáték? (Teljes Útmutató)

Támogatnál egy megosztással?

A tűzijátékok megörökítésére az évből csak néhány napon van lehetőség.

Ennek a legfőbb oka, hogy a tűzijátékot a szépsége és a látványossága miatt főként a jeles alkalmak megünneplésére használjuk, így csak ezeken az alkalmakon van lehetőség a teljes pompájukban megörökíteni.

Éppen ezért, nem véletlenül népszerű téma a fotósok körében, hiszen a gyakran már szürkévé fotózott tájak és városok újra színpompás arcukat képesek mutatni a tűzijátéknak köszönhetően.

Azonban a rövid ideig tartó és hirtelen fényhatást eredményező látványelem megörökítése főleg, a kezdő fotósok számára lehet kihívás, ezért ebben a cikkben adok 10 olyan tippet, amely segíthet a jelenség tökéletes megörökítésében.

#Eszközök

Maga, a tűzijáték megörökítése nem bonyolult és diplomát igénylő feladat, ha rendelkezünk az ehhez szükséges eszközökkel. Természetesen nem kell egy külön ágként berendezkedned erre, azonban ezek nélkül szinte kivitelezhetetlen az éles fotó kivitelezése.

Hirdetés
#Állvány

Az egyik legalapvetőbb és lényegibb dolog a tűzijáték fotózása során, hogy a fényképezőgépünket rögzítsük egy stabil, rázkódásmenteshelyen, vagy eszközön. Erre egyszerűen csak azért van szükség, mivel a tűzijáték megörökítéséhez hosszú záridőt kell alkalmazni, aminek hatására a kézben tartás szinte lehetetlen, mivel akár 1-2 másodpercig is készülhet egy fotó.

Erre az egyik legjobb alternatíva az állvány, hiszen ez valóban alapkellék egy fotós felszerelésében. Nem mellesleg kimondottan az ilyen helyzetekre hivatott ez az eszköz.

#Távkioldó

Tűzijáték fotózás tekintetéteben a rázkódáscsökkentést nem bízhatjuk a véletlenre. Hiába használunk állványt, ha nem megfelelő a feje, az exponálógomb lenyomásával rezgést idézhetünk elő, ami olyan hatás eredményezhet a fotónkon, mintha kézből készítettük volna, annak ellenére, hogy a gépünk rögzítve volt.

Ezért fontos, hogy kiküszöböljünk minden kontaktot és az expozíciós értékek beállítása után már ne érintkezzünk a géppel – főleg ne az expozíció pillanatában.

Ennek a megoldására kínálnak lehetőséget a távkioldók, amelynek többverziója is van, de főfunkciójukat tekintve megegyeznek, ez pedig a fényképezőgép mozgásának a további csökkentése.

#Kompozíció

Mivel a tűzijáték fotózása során néhány másodperc áll rendelkezésünkre a tökéletes pillanat megörökítésére, ezért semmit sem bízhatunk a véletlenre.

Ezért, egyáltalán nem tanácsolom, hogy a tűzijáték kezdetekor kezdd el a megfelelő szöget és helyet keresgélni, hiszen így nagyban csökken a tökéletes kompozíció esélye.

Úgy lehetsz a legeredményesebb, ha az esemény előtti napon bejárod a helyszínt és utánajársz, hogy honnan fogják pontosan lőni a tűzijátékot. Így, már megtudod előre tervezni a számodra ideális kompozíciót és ki tudod választani a tökéletes szpotot a fotózásra és bizonyosodhatsz meg arról, hogy magát a tűzijátékot nem takarja ki egy faág a fotón.

Kezdetben érdemesebb a tájat teljes egészében belekomponálni a fotóba és azt dinamikusabbá tenni a tűzijáték világával, de minél nagyobb gyakorlatot szerzel benne, annál jobban szabadjára engedheted a fantáziád és például játszhat a fókusztávolságokkal is.

Ahogyan említettem, a tűzijáték fotózást nem kell egy külön ágként kezelnünk, hiszen sokkal inkább hasonlít a tájfotózás extrább verziójához, ezért az alap komponálási elvek, mint például a harmadolás, vagy az aranymetszés, nyugodtan alkalmazható a fotókon.

Hirdetés
#Rekeszérték

Bár a tűzijáték többnyire sötétben, az esti órákban jellemző, a többi sötétben fotózott témával ellentétben ez esetben nincsen szükség nagy rekeszértékre a megörökítéshez.

Mivel, egy adott pillanatban jelentkezik nagy fénymennyiség, a nyitott rekesz következtében csak egy, vagy néhány nagyobb fény „paca” tündökölne a fotón.

Ahhoz, hogy a tűzijátékot jellemző „tüskék”, vagy „ágak” tökéletesen és élesen ki tudjanak rajzolódni, el kell érnünk a megfelelő mélységéleséget.

Így, a sötét ellenére bátran alkalmazhatunk f/8 és f/16 közötti értéket, hogy kellően élesen rajzolódjanak ki a tűjáték részei.

#ISO

Egy többször már leírt, de inkább íratlan szabálynak mondható elv a fotózásban, hogy az ISO-t tartsunk mindig alacsonyan. Erről nagyon megoszlóak a vélemények, azonban azzal egyet kell érteni, hogy a belépő és a középhaladó fényképezőgépek korántsem remekelnek olyan jól zajszintet tekintve, mint a profi társaik.

Mivel, a fotó nagy részét sötétség teszi majd ki, ahol előszeretettel jelentkezik a zaj, mindenképpen ajánlatos az ISO értéket 100-on tartani, hogy csökkentsük a zaj keletkezésének a lehetőségét.

Hirdetés
#Záridő

Ahogyan a legtöbb fotózásnak, úgy ennek is a lelke tulajdonképpen a záridő. Ugyanis ettől függ, hogy megfelelően fog-e szerepelni a végeredményen a tűzijáték, vagy sem.

Hiszen, ha túl sok ideig van nyitva a zár, akkor kiég, ha pedig túl rövid ideig, akkor ki sem rajzolódik a tűzijáték robbanása a fotónkon.

Ezért kellően, de nem túl hosszú záridőt kell a megfelelő pillanatban alkalmaznunk. Erre, a legjobb megoldás, ha a fényképezőgép „Bulb” kioldási idejét alkalmazzuk.

Ez lehetővé teszi azt, hogy nem előre meghatározott ideig enged be fényt a zár, hanem addig, amíg az exponálógomb – ez esetben a távkioldó – nyomva van tartva.

Így, ha a tűzijáték fellövésekor lenyomjuk és a robbanás pillanatáig nyomva is tartjuk, szinte biztosan tökéletes lesz a tűzijáték rajzolata.

Természetesen nyugodtan kísérletezhetsz a beállítható záridő értékekkel is. Ezek közül az 1 – 3mp lehet a legideálisabb, azonban így az elsütés időzítése már jóval nehézkesebbé válik.

#Használj manuális fókuszt

Bár az expozíciós értékek és a stabilitás is nagyban befolyásolják a fotót élesség tekintetében, a legnagyobb mérvadó továbbra is az élességállítás.

Hiszen, ha az élesség rosszul van beállítva, akkor hiába a megfelelő rekeszérték, valószínűleg nem az eredeti témánk lesz az élesség középpontjában.

Mivel, a fotózás teljesen sötétben történik, az égbolt pedig alapvetően homogén, az autófókuszra egyáltalán nem hagyatkozhatunk. Ezért, minden esetben a manuális fókuszálással kell számolnunk, ha a tűzijáték megörökítése a cél.

A legjobb, hogyha az objektív élességállítógyűrűjét a „végtelen” pozíciójába állítjuk, hiszen így a fókuszunk a távolba lesz állítva. Ha szeretnénk egy biztos pontot a fotó élességét tekintve, akkor jó alternatíva lehet, ha egy csillagra állítjuk be az élességet, azonban ez felhős időben egyáltalán nem alkalmazható, így abban az esetben marad a legelső alternatíva.

#Extra tipp

Ahhoz, hogy az esemény összes tűzijátéka egy fotón szerepelhessen, borzasztóan hosszú záridőre lenne szükség, aminek következtében már az állandó fényt adó területek kiégnének.

Azonban, ha szeretnéd, hogy nagyobb mennyiségű tűzijáték szerepeljen a fotón, nem kell erről lemondanod.

Ha egy szpotról készíted a fotókat és több pillanatot is megörökítesz, akkor a Photoshop segítségével ezeket montázsolhatod és egy fotó alkothatsz belőlük, amely sokkal szebb és látványosabb eredményt ad végeredményül.

Támogatnál egy megosztással?

Hirdetés
Megoszthatod velem a véleményed!
Fontos számomra a véleményed, hiszen mind ebből tanulunk. Nem jelenik meg közvetlenül az oldalon, így személyesen Nekem címzed!
*nem kötelező