FOTÓZÁS

Így Készíthetsz Panorámát (Photoshoppal)

Támogatnál egy megosztással?

Sokakat érintő probléma, hogy egy túra, vagy kirándulás során szeretnék a látottakat a lehető legjobban visszaadni a fotóikon.

Viszont az első probléma, amellyel szembesülnek, hogy az adott gyújtótávolságba nem fér bele teljes egészében a táj, a gépük pedig nem támogatja a panoráma készítést.

Ebben az esetben két dolgot tehetünk. Vagy lemondunk a panorámáról, vagy pedig új megoldás után nézünk. Ha ezt a cikket olvasod, nagy valószínűséggel a második opciót követed, amely becsülendő.

Ezért most bemutatom, milyen megoldás létezik arra, hogy „házilag” készíts panorámát.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, csupán egy kis odafigyelésre lesz szükség. Mielőtt neki látnánk, nézzük végig, hogy milyen előnyei vannak az így készült panorámának a beépített panoráma szoftverrel szemben.

  • Nincs méretbeli limit
  • Megfelelően kiexponálható manuálisan
  • RAW-ban is fotózhatunk
  • Akár hosszú záridővel is készíthetjük a képeket

Rengeteg jó származik abból, ha a panorámánkat így készíjük. Valamivel több időt kell rászánnunk, azonban, ha valaki fotóz, annak ez általában nem nyűg, hanem áldás.

Most lépésről lépésre átvesszük, hogy miként születik meg a panoráma fotó.

#Kompozíció megalkotása

A legegyszerűbb és legfontosabb rész, hogy kitaláljuk a táj mely részét szeretnénk panorámában megörökíteni. Bár a panoráma lényege, hogy minél többet mutasson a néző számára, azért mindig akarnak olyan részek, amelyeket nem szeretnénk megmutatni.

Hirdetés
#Oszd részekre

Amint megvan a kompozíciónk már csak részekre kell osztanunk. Vagyis ki kell találnunk, hogy hány képet kell készítenünk ahhoz, hogy a végén a teljes kompozíciót egészében megkapjuk.

Ezt érdemes úgy végezni, hogy a képek szélén hagyunk olyan részt, amely mindkét képen rajta van. Erre azért van szükség, mert bár manuálisan készítjük a panorámát, az összeillesztést végezhetjük programmal is, ezzel pedig pontosabb illesztéseket érhetünk el.

Ha a Lightroom gyári szoftverével illesztjük össze a képeket, számolnunk kell azzal, hogy csak 3 képet képes összeilleszteni.

Amikor a részeket külön-külön fényképezzük, figyeljünk arra, hogy csak vízszintesen mozgassuk a gépet, függőlegesen véletlenül se!

#Az összeillesztés

Ezt a műveletet többféle képpen is elvégezhetjük. Csinálhatjuk a már előbb említett Lighroommal is, amely gyorsabb valamivel, azonban egyszerre csak 3 képet tud panorámává fűzni.

A kissé időigényesebb, de több lehetőséget adó megoldás az, ha Photoshopban mi magunk fűzzük is össze. Ehhez létre kell hoznunk egy olyan széles dokumentumot, amelybe az elkészült képek egymás mellé elférnek.

Vagyis, ha a képeink darabja 3.000px széles, de nekünk 4 képünk van, akkor a dokumentumunknak 12.000px szélesnek kell lennie. A magasságát ne szorozzuk be a képek mennyiségével!

Persze, ha nem szeretnénk ilyen hatalmas fájlt, amely a méretét tekintve is nagy, az arányok megtartásával lecsökkenthetjük a felbontását.

Amikor megnyitottuk az szükséges képeket, rétegmaszkot létrehozva maszkoljuk az egymást fedő részeket és már készen is van a panorámánk.

Ha egy kicsit leleményesek vagyunk, sokkal jobb eredményt érhetünk el, mint a gyárilag a fényképezőgépekre írt szoftverrel. Elég megnéznünk, hogy a mobilok milyen panoráma funkcióval rendelkeznek és azt, hogy ezzel a módszerrel milyen minőségű kép készíthető.

Tehát ne essünk kétségbe, ha panorámát szeretnénk készíteni, de erre alapból nincsen lehetőségünk, csak gondoljuk végig, hogyan épül fel egy panoráma felvétel.

Támogatnál egy megosztással?

Hirdetés
Megoszthatod velem a véleményed!
Fontos számomra a véleményed, hiszen mind ebből tanulunk. Nem jelenik meg közvetlenül az oldalon, így személyesen Nekem címzed!
*nem kötelező

Iratkozz Fel a Hírlevelemre

Nincs spam, csak heti egy levél.