FOTÓZÁS

Így Rögzítheted a Rekeszértéket a Makró Fotózáshoz

Támogatnál egy megosztással?

Az interneten böngészve számtalan olyan alternatívát találhatunk, amelyekkel belevághatunk a makró fotózás világába, így nem feltétlenül szükséges egyből belefektetni egy ilyen objektívbe.

Az oldalon már én is bemutattam két alternatívát erre, amelyekben a fordítva felhelyezett objektíveken van a hangsúly, azonban eddig nem került sor annak a bemutatására, hogy miként lehet rögzíteni ehhez az objektív rekeszértékét.

A manuális objektívek esetében semmilyen különösebb tenni valónk nincs, hiszen ezek teljesen függetlenek a gépváztól, így a rekeszértéket sem azon keresztül, hanem az objektíven található rekeszállítógyűrűvel állíthatjuk be, amely a fordítás következtében is ugyanúgy használható marad.

A DSLR és a MILC gépek esetében már valamelyest bonyolultabb a helyzet, hiszen itt a kommunikáció a két eszköz között teljesen elektronikusan történik, így manuálisan csak a gépen keresztül vagyunk képesek beállítani a rekeszértéket.

Azonban, a fordításnak köszönhetően teljes mértékben megszűnik a kommunikáció a gép és az objektív között, így az objektív visszaáll az alapértelmezett, teljesen nyitott állapotába.

A DIY makrófotózás tekintetében viszont, teljesen nyitott rekeszértéknél olyan kicsi lesz a mélységélességünk, hogy lehetetlen lesz bármilyen részletet is élesen megörökíteni, mivel ehhez legalább f/8-as rekeszértékre lenne szükségünk.

Azonban létezik erre a problémára megoldás mind a DSLR, mind a MILC gépek esetében.

Hirdetés
#DSLR

Szerencsére, a gyártók is gondoltak a hasonló megoldások alkalmazására a gyártás során, így elhelyeztek egy gombot a bajonett zárjának a kioldó gomba mellé.

Ha eddig nem tudtad, hogy mire való ez az apró gomb, akkor most elárulom, hogy erre. Ezt lenyomva tartva rögzíteni tudjuk a gépünk által beállított rekeszértéket az objektívünkben, így azt eltávolítva a kívánt rekesz marad beállítva.

  1. Állítsd be a fényképezőgépen a kívánt rekeszértéket. (jelen esetben legyen f/8)
  2. A fényképezőgép elején, az objektívtől balra (szemből jobbra), nyomd meg, majd tartsd nyomva a bajonettzár kioldó gomb alatti gombot.

Ezzel rögzítetted a kívánt rekeszértéket, amelyet hallani is fogsz, amikor az objektív összezárja a lamellákat.

  1. A rögzítőgombot továbbra is nyomva tartva, nyomd le a bajonettzár kioldó gombot is és távolítsd el az objektívet a vázról.

Ezzel a művelet sorozattal beállítottuk a kívánt rekeszértéket, így jelenleg egy f/8 rekeszértékű objektíved van. Egészen addig, amíg vissza nem helyezed a fényképezőgépre és be nem kapcsolod azt, mivel ilyenkor ismételten visszaáll az alapértelmezett, legnyitottabb állapotába.

Sajnos, a DIY makró fotózás egyik hátulütője, hogy minden alkalommal, amikor rekeszértéket szeretnél állítani, végig kell csinálni ezt a procedúrát.

A bár egy egyszerű műveletről van szó, a gombok egyszeri lenyomása a csavarással egyidőben, egy kevés gyakorlást igényelhet.

#MILC

Bár a DSLR fényképezőgépek esetében gondoltak erre a folyamatra, sajnos a MILCEK esetében egy kissé bonyolultabb a helyzet.

Mivel a MILCEK már teljes egészében elektronikusak, így a velük használható objektívek is egyre kevesebb manuális elemet tartalmaznak. Ebből kifolyólag ezekre a modellekbe már nem került bele a DSLRNÉL alkalmazott rekesz rögzítő gomb, így amikor a MILCRŐL letekerjük az objektívet, az mindig visszaáll az eredeti, teljesen nyitott állapotába.

Azonban MILC felhasználóként sem kell lemondanod erről az alternatíváról, mivel ezen sem lehetetlen megoldani ezt a műveletet, csupán egy kicsit más irányból kell megközelíteni.

  1. Állítsd a fényképezőgépet Videó üzemmódba. (lehetőleg manuális Videóra, ha lehetséges)
  2. Állítsd be a rekeszértéket f/8-ra.

Ekkor, a fényképezőgép az élőkép miatt már a rögzítés elindítása előtt beállítja a kívánt rekeszértéket az objektíven.

  1. Ne kapcsold ki a fényképezőgépet és a bajonettzár kioldógombot lenyomva távolítsd el az objektívet a fényképezőgépről.

Amint megszűnt a kapcsolat a két eszköz között, már kikapcsolhatod a fényképezőgépet, azonban ez szükséges ahhoz, hogy az objektívben rögzítve maradjon a kívánt rekeszérték.

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, azonban a makró fotózásnak egy lényegi része az objektív megfelelő eltávolítása, hiszen enélkül nem lennénk képesek éles fotót készíteni, mivel a teljesen nyitott rekesszel, a mélységélesség csökkenés miatt nagyon lágy fotók készíthetők.

Támogatnál egy megosztással?

Hirdetés
Megoszthatod velem a véleményed!
Fontos számomra a véleményed, hiszen mind ebből tanulunk. Nem jelenik meg közvetlenül az oldalon, így személyesen Nekem címzed!
*nem kötelező