FOTÓZÁS

Hogyan Tervezheted Meg a Jövő Évet Hobbi Fotósként?

Támogatnál egy megosztással?

Hamarosan lezárunk egy évet és remélhetőleg, az eddigi terveid elért célokká váltak.

Bár feleslegesnek és sokaknak unalmasnak tűnik a tervezett és rutinokra épülő életvitel, az kétségtelen, hogy a céljaink elérésében komoly szerepet játszik a szervezettség.

Ha a napodat úgy alakítod ki, hogy mindennek meg van a maga helye és ideje, akkor sokkal produktívabb és eredményesebb leszel az adott dologban, mintha csak lopott percekben végeznéd a tevékenységet.

Ugyan ez a helyzet a fotózással hiszen, ha minden nap legalább egy órát foglalkozol vele és nem csak alkalmanként szakítasz rá időt, valamint célokat állítasz magad elé, sokkal nagyobb ütemű lesz a fejlődésed.

Ha úgy érzed, hogy nem fejlődtél a számodra megfelelő ütemben ezt az évet tekintve, akkor adok néhány tippet, amivel sokkal simább pályára állíthatod a fejlődésed.

#Szervezettség

2020 kétségkívül nem volt számunkra egyszerű év, hiszen rengeteg mindenről le kellett mondanunk. Azonban, ha megfelelően sikerült alkalmazkodnod a megváltozott helyzethez, akkor rengeteg lehetőséget ki lehetett hozni belőle, főleg hobbi fotózás terén.

Viszont, ha ez nem sikerült volna és így sem vagy elégedett az ez évi teljesítményeddel, akkor van lehetőséged a következő évben javítani ezen.

A fejlődésképesség megtartása érdekében nagyon fontos, hogy szervezetten és egyenletesen oszd be a fotózásra szánt időt és abban az időben csak ennek szenteld a figyelmet.

Ha napi 1-2 óra szabad időd van, amelyet erre fordíthatsz, akkor ezekben az órákban csak a hobbiddal foglalkozz vagy gyakorlatban, vagy pedig az elméleti résszel, hiszen az olvasással, videó nézéssel ugyanolyan szinten fejlesztheted magad, mintha a gyakorlatban végeznéd a műveletet.

Ha viszonylag kis időt is, de rendszeresen foglalkozol a fotózással, akkor szinte garantált a fejlődés, hiszen minden alkalommal bővül a tudásod és ezáltal újabb a gyakorlatban is alkalmazható trükkökre teszel szert.

Tehát, ha tudod, hogy nagyjából hogyan fog alakulni az éved lehetőleg, már most tervezd meg, hogy mikor és mennyi időt tudsz a hobbidnak szentelni, hogy meg legyen a fejlődéshez szükséges idő.

Természetesen, ha valami fontosabb elintézendő dolog akad, akkor mindenképpen azt helyezzük előtérbe, azonban ne legyen ez rendszeresen a kifogásunk.

#Önfejlesztés

Azonban, nem feltétlenül elég az, ha tudjuk, hogy mikor tudunk időt szakítani rá, hiszen ettől függetlenül még beoszthatjuk rosszul is ezt az időt.

Mindenképpen arra kell törekednünk, hogy meglegyen az önképzésünk gyakorlati és az elméleti része is, mivel a kettő egymásra épül.

Ahogyan már említettem, az a legoptimálisabb, ha az időnk egy részét a gyakorlat elsajátításával, a másikat pedig az elméleti tudásunk bővítésével töltjük.

Erre nagyszerű opció a blogok, könyvek olvasása, de a Youtube videókban alkalmazott technikák nézése is alkalmas a tudásunk bővítésére.

Töltsük időt azzal is, hogy megismerjük a fényképezőgépünk minden részét és akár vakon is megtaláljuk a számunkra szükséges gombokat.

Ezek olyan apróságnak tűnő dolgok, amelyek nagyban hozzájárulnak a későbbi fejlődésünkhöz és ahhoz, hogy jobb eredményeket érjünk el a fotózásban.

Hirdetés
#Célfüzet

Rengeteg önfejlesztéssel foglalkozó ág alkalmazza a célfüzetet, hiszen valóban alkalmas arra, hogy a terveink folyton előttünk lebegjenek és motivációs tényezőként vigyenek előre minket.

Bár az oldalt nem azért hoztam létre, hogy motivációs tréninget tartsak rajta, kétségkívül alkalmazható a fotózás világában is, ha a terveink elérése a cél.

Annak érdekében, hogy ne csak céltalanul fotózzunk, amikor éppen az időnk engedi, egy füzetbe érdemes összeszedni azokat a témákat, amelyeket a következő évben szeretnénk megörökíteni. Tehetjük ezt általánosságban is, hogy meg szeretnénk örökíteni egy Egerészölyvet, de konkretizálhatjuk is az által, hogy meghatározzuk a konkrét kompozíciót, mint például, hogy egy hóvirágot szeretnénk az esőben megörökíteni.

Szedd évszakokra az évet és mindegyikhez írj olyan témákat, amelyeket abban az adott időszakban szeretnél megörökíteni.

Így, betáblázhatod az évet, lesz motivációd, hogy miért fotózol és sokkal nagyobb elégedettséggel fog eltölteni, ha kipipálhatsz egy újabb dolgot a fotós célfüzetedben.

#Pályázatok

A fent leírtakat vegyítve, már kellő tapasztalatot, fotót és önbizalmat szerezhetsz ahhoz, hogy fotó pályázatokon indulj és nagyobb eséllyel hozz el egy díjat.

A fotópályázatokon történő nevezés további motivációval fog ellátni ahhoz, hogy a fotók minőségét is magasabb szintre emeld.

Sajnos, nagy valószínűséggel a 2021-es év is hasonlóan fog kezdődni, mint ahogyan lezárjuk ezt az évet.

Azonban ahhoz, hogy a legrosszabból is kitudjunk hozni valami jót, fontosak a pozitív visszajelzések és az élmények, így semmiképpen se hagyd abba a fotózást, sőt inkább törekedj arra, hogy legyenek céljaid, amelyeket el szeretnél érni vele.

Így, a legnehezebb időkben is lesz egy dolog, amely motivál a mindennapokban.

A szervezettség és az önfejlesztés nagyon fontos a fejlődés érdekében, így ezeket mindenképpen építsd be a jövőévedbe.

Támogatnál egy megosztással?

Hirdetés
Megoszthatod velem a véleményed!
Fontos számomra a véleményed, hiszen mind ebből tanulunk. Nem jelenik meg közvetlenül az oldalon, így személyesen Nekem címzed!
*nem kötelező