október, 2020

7 Tipp A Profi Szöveghez

fotó forrása: pexels.com

Nem csak a téma határozza meg, a cikkünk sikerét.

Egy jó téma rosszul tálalva ugyanúgy sikertelen lehet, mint egy kevésbé populáris írás.

Amikor belekezd az ember a blogolásba, nem is gondolná, hogy mennyi hátráltató tényezővel találkozhat a munkája során. Mikor olvassuk mások munkáit, nem feltétlenül vesszük észre, hogy mennyi beleölt óra is van egy-egy írásban.

Pedig az igazság az, hogy egy jól elkészített poszt rengeteg időt vesz igénybe. Kezdve a kutatómunkával, hogy hitelesek legyünk és valós információkat adjunk át addig, hogy elkészítjük a szükséges grafikai és illusztráló anyagokat.

Persze, egy komolyabb és nagyobb portálnál, akik naponta több ezer, vagy akár tízezer olvasót vonzanak nap, mint nap, nincs idő ilyesmire, ezért egy-egy személy, csupán egy adott feladatot végez.

Hirdetés

Mikor elkezdtem a blogolást, én sem gondoltam volna, hogy időnként ennyire nehéz tud lenni. Sokszor úgy tekintenek az emberek a blogolásra, hogy csak a kisujjunkból rázzuk ki a karaktereket, amelyek végül egy történetet formáznak. Részben igaz is lehet, viszont egy igényesen elkészített cikk komoly erőfeszítést vesz igénybe.

Én is rengeteg buktatóval találkoztam már a blogolással töltött éveim alatt, amelyeket most összegyűjtöttem, hogy ne a saját bőrödön kelljen megtapasztalnod, ha erre adod a fejed.

A nyelvezet

Lehet, hogy csak én vagyok ennyire maximalista, azonban nekem komoly fejtörést okozott már az is, hogy milyen legyen az oldal nyelvezete. Hiszen, mi alapján ítéled meg a blogot, ha nem ez alapján?

A szövegek olvasásakor ez az első dolog, ami megfog. Lehet egy weboldal igényesen elkészített, ha maga a tartalmi része katasztrófa.

A magyarnyelv egyik különlegessége és egyben hátránya, hogy egy szöveget rengeteg féleképpen előtudunk adni. Képesek vagyunk addig csavarni a szavakat, hogy egy történetet ezer arcúvá tudunk varázsolni.

Hirdetés

Ahhoz, hogy a megfelelő nyelvezetet megtaláljuk a blogunk számára, ismernünk kell a célközönség igényeit. Ha egy szakmai portált üzemeltetünk, nem nyilvánulhatunk meg szlengesen, hiszen az odatérő olvasók a szaknyelvet várják, nem pedig azt, hogy valaki köznyelven írja le a témához kapcsolódó ismereteket.

Abban az esetben viszont, ha a napjaink történéseit vetjük a virtuális papírra, akkor nem ideális a diplomatikus fogalmazás.

Nekem is egészen sok idő volt megtalálni, hogy miként nyilvánuljak meg feléd, azonban, hogy a te dolgodat valamelyest megkönnyítsem, adok néhány tanácsot, amely segíthet a döntésben.

Legyél közvetlen

Ha kellően szemfüles voltál, észrevehetted, hogy a lehető legritkább esetben magázódom. Ezt nem tiszteletlenségből teszem. Egyszerűen csak azért, mert így sokkal közvetlenebb lesz számodra a tartalom.

Másrészről pedig, az angolnyelv már annyira az életünk részét képezi, hogy akaratunkon kívül is rengeteg ilyen nyelvű szöveggel találkozhatunk, ahol szintén megszoktuk már a tegező hangnemet.

Használj szakszavakat

Lehet, hogy ezt nehéznek fogod érezni, de tanulható. Egy jó szöveg másik titka, hogy kellő mennyiségű szakszót vegyít a köznyelvvel. Ezzel könnyen meg tudod fogni a témában laikusokat is, illetve az adott szakmabelieknek sem lesz untató és sarkított a tartalom.

Fontos azonban, hogy ezeknek a szavaknak a jelentésével tisztában legyél és a megfelelő közegben használd, mivel ez az egyszerű trükk könnyen elsülhet visszafelé is.

Ne ragozd túl

Könnyen észrevehető egy témán, ha túl van ragozva. Ez alatt nem azt értem, hogy egyszerre túl sok információt ad az adott témakörről, hanem azt, hogy a kapcsolódó szakszavak ismerete nélkül, a köznyelvvel játszva annyira körül van írva a téma, hogy az már érdektelenné és untatóvá teszi az egész cikket.

Próbáld megtalálni az arany középutat a szavak számát tekintve.

Az írásra szánt idő

Tipikus kezdőként álltam az elején én is a dologhoz. Ekkor még abban a tudatban élünk, hogy amikor leülünk írni, ontani fogjuk magunkból a szavakat. Hát nem.

Rengetegszer előfordult már, hogy egy jó témán felbuzdulva, lelkesedve vetettem magamat a számítógép elé, mégsem tudtam olyan önfeledten ütni a klaviatúrát.

Ennek a legfőbb oka, hogy ilyenkor nem hagyjuk az agyunkat átállni a hétköznapi dolgainkról, az adott témára. Már pedig ez nem tud megtörténni egyik pillanatról a másikra, hiszen egésznap az adott teendőkön és gondokon rágódunk. Ilyenkor könnyen elkalandozunk és gondolatok kavalkádja lesz úrrá a fejünkben.

Van azonban néhány trükk, amellyel tehetünk a teljesítményünk növelése érdekében. Nem potencianövelő reklám.

Hirdetés

Ne vágj a témába azonnal

A rohanó világunk egyik hagyatéka, hogy mindent azonnal szeretnénk. Munkaterén ebből még soha semmi jó nem származott, szóval talán mondanom sem kell, hogy ezzel hagyj fel.

Tudom, hogy a milliónyi program és feladat között egyébként is nehéz időt szakítani a blogolásra, ezért amikor végre erre kerül a sor, már alig várod, hogy belevághass.

Többnyire így születnek a megbánt, később törölt tartalmak, hiszen hirtelen felindulásból írjuk, ebből fakadóan később visszanézve még mi is szégyenkezünk az összecsapott munkánk miatt.

Az ilyenek elkerülése végett érdemes bemelegítő írásokat készíteni. Ez lehet bármi, akár a témától függetlenül is. Ennek csupán az a lényege, hogy legyen ideje átállnia az agyunknak az írásra és megkapja a szükséges kezdőlöketet.

Készülj fel

Szintén kezdő és a rohanásból fakadó hiba, hogy írás előtt nem járjuk körbe eléggé az adott témát. Számtalanszor estem én is ebbe a hibába, azonban így, nem lehet egyről a kettőre jutni.

Hiába van egy jó témánk, ha nem rendelkezünk kellő tudással hozzá. Ezen könnyen segíthetünk azzal is, ha utána olvasunk az adott témának. Ilyenkor viszont nagy lehet a csábítás, hogy az eredeti tartalmat egy az egyben lemásoljuk és apró finomításokkal adjuk el a sajátunkként.

Az általam sokkal jobban kedvelt és preferált információ szerzés, hogy csak arról írok, amit már csináltam. Ha blogolásra adod a fejed, neked is ezt tudom tanácsolni. Sokkal hitelesebb leszel az olvasó szemében és a szöveged is magabiztosságot fog sugározni az által, hogy olyat írsz le, amiről tudod, hogy működik és bevált.

Nem kell félni a blogolástól. Csupán meg kell adni neki a kellő törődést és így minden buktatóját, a mi oldalunkra tudjuk állítani. A fent leírtakat mind a saját bőrömön tapasztaltam meg, mégsem hátráltam meg a blogolástól.

Minden tartalmunkat odafigyeléssel készítsük el, hiszen a látogató azért olvassa, mert nagy valószínűséggel segítséget vár a cikkünktől.

Schubert Dániel

made with

Tetszik?
Oszd meg másokkal is!

Hirdetés

Olvass tovább!

Rengeteg hasonló témából válogathatsz még!

Megoszthatod velem a véleményed!
Fontos számomra a véleményed, hiszen mind ebből tanulunk. Nem jelenik meg közvetlenül az oldalon, így személyesen Nekem címzed!
*nem kötelező