FOTÓZÁS

Hogyan Szerkeszd a Karácsonyi Fotódat?

Támogatnál egy megosztással?

Ahhoz, hogy maximálisan átadjuk a fotóinkkal a karácsony hangulatát, nem elég a fotó megalkotására figyelnünk.

A tökéletes fotó minden esetben tartalmazza az emberek által megszokott karácsonyi jelenségeket. Mivel illatokat nem tudunk átadni a fotóinkkal, ezért a látványra kell törekednünk, amelyhez nem minden esetben elegendő a nyers fotó.

Ha érdekel, hogy hogyan tudsz a Lightroom segítségével csodás karácsonyi hangulatot varázsolni a fotóidra, akkor adok néhány tippet.

#Színek

A karácsonyi hangulat nagyon meghatározó része a színek hangolása. Ha nem kezeljük őket megfelelően, akkor a néző számára értelmetlenné válhat a fotónk és abszolút nem fogunk karácsonyi hangulatot varázsolni a számára.

A képünk színeit és színhőmérsékletét minden esetben a képünk hangulatához és a rajta található színekhez kell hangolnunk.

Ha világosabb fotónk van, kék, fehér és szürkés színekkel, akkor a színeket ehhez mérten szintén a hidegebb, kékebb irányba kell korrigálnunk.

Ha viszont sötétebb, piros és arany színek a dominánsak, akkor a melegebb sárgás színek irányába kell elmozdulnunk.

A képek színeit két lépcsőben hangolhatjuk össze a Lighroom segítségével. Az egyik a színhőmérséklet kalibrálása, ahol kisség hidegebbé, vagy melegebbé tehetjük a képünk hangulatát attól függően, hogy számunkra melyik a releváns.

A lényegibb része pedig, a HSL csúszkák, ahol külön tudjuk szabályozni a tónusok szaturációját, színárnyalatát és világosságát. Természetesen itt is a fotónk szempontjából érdemi színeket módosítsuk.

Azonban semmiképpen se használjuk az expozíció fülben található szaturáció csúszkát, mivel ez egységesen növeli meg az összes szín élénségét, amely a képünk torzulásához vezethet.

Hirdetés
#Kontraszt

Bár nem fontos sok dolgot módosítanunk a tökéletes fotó érdekében, a színek mellet még érdemes figyelnünk a kontrasztok erősségére.

A túlzott kontrasztosság mélyárnyékokat és fekete területeket eredményezhet, amelyek nem igazán passzolnak a karácsony hangulatához.

Ezért érdemes kissé visszább venni a kontrasztokat és lágyítani a mély árnyékokon. Így, egy sokkal kellemesebb, lágyabb, fátyolosabb hatást kapunk, amelyek divatosak a karácsonyi fotók tekintetében.

A fotónkon tulajdonképpen ennyi szín és kontrasztbeli módosítás is elég ahhoz, hogy maximális eredmény érjünk el.

Azonban van néhány olyan dolog, amelyre ezeken felül is érdemes figyelni.

Becsillanások – a rengeteg fény és a időnkénti fénykorrekció miatt a fotó tükröződő elemein jelentkezhetnek becsillanások, amelyeket érdemes eltűntetni, hogy ne legyenek zavaróak a fotón.

Zaj- az árnyékos, sötét területeken előszeretettel jelentkezik a zaj, amely szintén ronthat a fotónk minőségén.

Vágás – ha úgy véljük, hogy túl nagy teret fed le a fotónk és ebből nem szeretnénk minden megmutatni, akkor érdemes lehet az irreleváns részeket levágni a fotóról.

Ezt követően pedig menetrendszerűen végbe mehet a már bemutatott retusálási technika, amely során igyekszünk továbbra is megőrizni a fotó természetességét.

Támogatnál egy megosztással?

Hirdetés
Megoszthatod velem a véleményed!
Fontos számomra a véleményed, hiszen mind ebből tanulunk. Nem jelenik meg közvetlenül az oldalon, így személyesen Nekem címzed!
*nem kötelező