DIY MEGOLDÁSOK

Miért Nem Érdemes Olcsó Szűrőket Vásárolnod?

Támogatnál egy megosztással?

Amikor csökkenteni szeretnénk a hobbink költségvetését, hajlamosak vagyunk olyan dolgoktól megvonni a ráfordítható összeg mértékét, amellyel lényegében többet ártunk, mint amennyi előnyünk származik ebből.

Bár én is a spórolás orientáltság híve vagyok, azért nekem is be kell időnként látnom, hogy a minőség fenntartása érdekében, nem lehet mindenen spórolni.

Hiszen, minek ruháztam be a számomra tökéletes képminőséget adó objektívre, ha elrontom egy filléres szűrővel?

Sajnos hiába az önfejlesztés, ahogyan mondani szokták, „az ember holtig tanul”, így nekem is számtalan olyan buktatóval kellett szembenéznem a hobbim építgetése során, amelynek a hátrányait a saját bőrömön kellett megtapasztalnom.

Ha érdekel, hogy miért nem érdemes az olcsó megoldásokban gondolkoznod a szűrők terén és milyen hátrányaid származhatnak abból, hogyha mégis megvásárolsz egyet, akkor ebben a cikkben elárulom az ebből fakadó problémákat.

Hirdetés
#Miért nem érdemes ilyet vásárolni?

Bár a cikk nincsen kiélezve a szűrők egy-egy típusára, azért fontos leszögezni, hogy ebben az esetben átfogóan, a párszáz forintos szűrőkre vonatkozik minden, ami ebben a bejegyzésben le van írva.

Mivel nagyon nagy szórás van a szűrők árát tekintve, valaki számára a 3-4 ezer forintos kiegészítő is olcsónak számíthat, azonban erre a kategóriára már nem minden esetben igaz, hogy csak problémák árán alkalmazhatjuk őket.

A legfőbb probléma, amelyet a valóban nagyon olcsó és fillérekért kapható kategória magában foglal, az az olcsóságának az oka.

Ahhoz, hogy valamit olcsón le tudjanak gyártani és szintén olcsón tudjanak értékesíteni, a gyártás valamely elemének a költségét csökkenteni kell.

Ezt, pedig többnyire az anyaghasználat sínyli meg, hiszen ezeknél a termékeknél, ennek a költségét a legegyszerűbb csökkenteni. Ha olcsó az anyag, olcsón lehet adni, azonban ezzel már számtalan hátrány is kovácsolódik a gyártósoron.

Egy márkás termék esetében, nem feltétlenül csak a nevet fizetjük meg. Ezek a termékek általában minőségi és válogatott anyagokból készülnek, többnyire a legnagyobb odafigyeléssel. Az olcsó termékek esetében már közel sincsen ekkora odafigyelés, csak olcsón legyen eladható.

Ebből fakad az, hogy amíg egy jó minőségű szűrő üvegből és fémből készül, addig egy olcsó „replika” teljes egészében műanyagból. Azonban, a műanyag verzió egyáltalán nem tudja ugyan azt a feladatot ellátni, mint a minőségibb társa, hiszen a két anyag minden tekintetben teljesen más, hiába lehet átlátni mindkettőn.

Sajnos, ezen eszközök anyaghasználata nagyban befolyásolja a munkádat is, hiszen nem mindegy, hogy milyen felületen keresztül látja az objektíved a témádat.

#Miért vásárolna ilyet bárki?

A kérdés jogos lehet abban az esetben, ha profi szinten űzöd a fotózást és már minden a véredben van. Azonban, mivel itt hobbiról van, sajnos, vagy nem sajnos számunkra a fotózás része a kísérletezés is.

Mivel számunkra nem termel profitot az imádott tevékenységünk, ezért szeretnénk mindent a lehető legolcsóbban, de mégis a legészszerűbben megúszni.

Ilyenkor eshet az meg, hogy az alacsony árcédulán felbuzdulva, hevesen helyezzük a kosárba a terméket, bármiféle végig gondolás nélkül.

Ez főként a kezdőfotósokra jellemző, akik szeretnének mindenbe belekóstolni, de mivel nem biztosak abban, hogy tetszeni fog nekik ez az irány, nem szeretnének komoly összegeket fektetni egy-egy vásárlásba.

Azonban a gond ezzel az, hogy a silány szűrőknek köszönhetően a fotóid minősége is egyenlő lesz a szűrőével, ez pedig hamar elveszi a kedvet a próbálkozásról.

Most már én is könnyen beszélek, viszont a kísérltezős korszakomból még nekem is lapul egy csomag „átmenetes ND szűrő” a fiók alján, amelyet csak azért őriztem meg, hátha egyszer szükség lesz egy műanyag lapra valamilyen célból, mivel másra teljesen alkalmatlan.

Hirdetés
#Az olcsóság hátrányai

Hiába van profi objektíved, ha egy minőségtelen szűrővel használod. Tudom, hogy felesleges kiegészítőnek tartod a szűrőket és csak azért veszed meg, mert alkalmanként kell, viszont többet bukhatsz egy olcsó szűrővel, mint amennyit spóroltál.

Valószínűleg, több fotód lesz törölve ennek köszönhetően, mint közzétéve, mivel számtalan hátrányod keletkezik egy-egy ilyen vételből.

#Életlenség

Hiába az átlátszóság, sajnos a műanyag nem képes teljesen úgy viselkedni, mint egy jó minőségű üveg. Teljesen máshogy töri meg a fényt, ebből kifolyólag az objektív és a szenzor nem lesz képes olyan képet alkotni, amelyet mi elvárnánk tőle.

Az olcsó szűrők nagyon jól jellemezhetőek az életlenképekkel, mivel egy rossz minőségű anyagon szeretnéd átláttatni az objektíved. Hiába van jó helyre állítva a fókusz, az anyaghasználatnak köszönhetően nem kell profi fotót várni tőle.

Bár az előbb kihangsúlyoztam, hogy műanyagból készültek esetében jellemző ez a hiba, sajnos az ezeknél drágább, de még az olcsónak mondható szűrőknél is előfordulnak hasonló konstrukciós hibák, annak ellenére, hogy ott már üveget használnak.

#Becsillanás

Szintén a kialakításból fakadó hiba, hogy ott is képes becsillanni a fotó, ahol nem kellene. Többnyire erős napsütésben jellemző és gyakran annak ellenére is jelen van a fotón, hogy nem teljes egészében a nap irányába nézünk.

Hirdetés
#Fátyolosság

Bár ez a jelenség nagyon hasonlít az életlenséghez, mégsem teljesen ugyanaz. Az életlenség esetében csak éles pontot nem találunk a fotón, a fátyolosság esetében azonban fehér, köd szerű effekt keseríti meg a képalkotást.

Kissé ahhoz hasonlít, mint amikor zsírós a szűrő, vagy a frontlencse, azonban ebben az esetben inkább gyártási probléma lehet a ludas.

#Nem látja el a feladatát

Egy olcsó szűrő nem feltétlenül mutatja a fenti „tüneteket”, viszont előfordul az is, hogy semmit sem tesz hozzá a fotóhoz.

Egy szűrőt mindig valamilyen célból veszünk. Többnyire szeretnénk egy hatást elérni, már az expozíció pillanatában, hogy ezt, ne az utómunka során kelljen, hiszen ez sok esetben meglátszik a fotón.

Viszont, az olcsóság átka, hogy ezek a szűrők a legtöbb esetben egyáltalán nem hozzák a tőlük elvárt hatást és sok esetben csak egy áttetsző műanyagot, vagy ha szerencsénk van, üveget kapunk, ami a védelmen kívül semmi másra sem jó.

#Gyors amortizáció

Az egyszerű anyagok használatának a hátránya nem csak a képalkotás során mutatkozik meg.  A minőségi termék esetében tervezhetünk akár évekre is, hiszen olyan anyagokból van gyártva, hogy gondos tárolás és használat mellett egyáltalán nem kell félnünk az elhasználódástól.

Ezzel szemben, a gyengébb minőségű társaik jóval érzékenyebben, hiszen ezek nincsenek olyan mértékben kidolgozva, hogy állják a sarat.

Ezeknek a termékeknek jóval rövidebb a tervezett élettartama is és például jóval könnyebben sérülnek és válnak még használhatatlanabbá, mint amilyenek alapvetően voltak, annak ellenére, hogy ugyanúgy van tárolva, mint egy drágább társa.

Bár a cikk hangneme eléggé a filléres dolgok ellen van, egyáltalán nem az a célom, hogy eltántorítsalak az olcsóbb alternatívák alkalmazásától.

Az egész cikk a sajáttapasztalatomon alapul és sajnos, nekem is rá kellett jönnöm arra, hogy nem lehet minden téren spórolni, mert többet árthatunk, mint amennyit használ.

Ez csak egy óvva intés attól, amelyet nekem már meg kellett tapasztalnom a sajátbőrömön, hogy neked ne foglalja a helyet a fiókban néhány használhatatlan műanyag lap.

Támogatnál egy megosztással?

Hirdetés
Megoszthatod velem a véleményed!
Fontos számomra a véleményed, hiszen mind ebből tanulunk. Nem jelenik meg közvetlenül az oldalon, így személyesen Nekem címzed!
*nem kötelező