DIY MEGOLDÁSOK

Miért Érdemes Használtan Vásárolni?

Támogatnál egy megosztással?

[shared_counts]

Amióta belekezdtem a fotózásba, csupán nagyon ritkán fordult meg a fejemben, hogy új terméket vásároljak.

Sosem éreztem kínosnak azt bevallani, hogyha valamelyik eszközömet használtam vettem. Számomra ez nem kínos, sokkal inkább gazdasági kérdés.

Hiszen, kevés más dolog van, amivel sprórolhatnánk, főleg hogyha olyan eszközt vásárolunk, ami nem termel számunkra profitot.

Ez idáig sosem gondolkoztam el azon, hogy mi is motivál arra, hogy kerüljem az új fényképezőgép vásárlás, hiszen többnyire ez ösztönösen jött. Egyszerűen, mindig arra törekedtem, hogy a lehető legkevesebb anyagi befektetéssel tudjak a fotózás egy újabb szintjére lépni, így nem is nagyon figyeltem meg, hogy nem vágyom egy újonnan vásárolt eszközre.

Most viszont végig gondoltam, hogy mik is azok a tényezők, amelyek miatt valóban érdemes használtan vásárolni az ilyen eszközöket.

Természetesen, a megfelelő körültekintéssel, hiszen sajnos már szinte minden megpróbálhatnak átverni.

Hirdetés
#Értékvesztés

Talán nem véletlen, hogy legelső gondolatként az értékvesztés ugrott be, hiszen általánosságban ez a legnagyobb motiváció arra, hogy kerüljük az új termékek vásárlását.

Nem véletlen, hogy nem értékcsökkenésként neveztem meg az első pontot, hanem értékvesztésként, hiszen a kettő nem ugyanaz. Az értékcsökkenés egy tervezett, az idő múlásával, elhasználódással járó költség, amely a termék értékében keletkezik.

Ezzel szemben értékvesztés akkor következik be, amikor a tervezetten felüli történés miatt veszít az eszközünk az értékéből. Ez lehet például egy sérülés, meghibásodás, de ilyen tényező az is, amikor a fólia eltávolítása miatt megszűnik a termék „új” mivolta és innentől kezdve már csak használtként értékesíthetjük a piacon.

Lényegében számomra ez a fajta értékvesztés az, ami a leginkább távoltart az új termék vásárlásától. Hiszen, hobbi szinten egy normális használat mellett, ilyen értelemben akár százezret is veszíthet a gépünk az értékéből a használat következtében, 1-2 év alatt.

Bevétel termelés hiányában ez pedig csak kidobott pénz, hiszen sosem termeljük vissza a fényképezőgépbe fektetett összeget, még ha élmény formájában többszörösen megtérültnek érezzük.

A rohamos fejlődésnek köszönhetően pedig, ennyi idő alatt technikailag el is avulhat a gép, amely csak még tovább ront az értékvesztésen, bár az inkább már a csökkenés kategóriájába tartozik.

Viszont, ha használtan vásárolunk egy esetleg 4 éves fényképezőgépet, ezt a kezdeti értékvesztés elkerülhetjük és hobbi szinten sokkal kedvezőbben jövünk ki a beruházásból. Ha pedig megnézzük egy ilyen fényképezőgép akkori új árát, a használthoz mérten ott is megfigyelhetjük ezt a drasztikus értékvesztés.

Természetesen, ez idővel mérséklődik és fontos hangsúlyoznom, ebben az abszurd példában csak a megvásárlást követő hatalmas értékesést vázoltam fel.

#Extra kiegészítők

Mivel főként használtan vásárolom az objektíveket és vázakat nem kevés időt töltöttem már a hirdetési portálok böngészésével.

Rengetegszer találkoztam már olyan szituációval is, amikor a hirdető, egy komplett szettért kért minimálisan nagyobb összeget, mint amennyiért a gépvázat vásárolhatnánk meg.

Így ezt a szituációt is fel tudom hozni a használtan vásárlás mellett, hiszen rengeteg pénz spórolhatunk meg azzal is, ha nem kell még a fényképezőgép mellé megvásárolnunk az egyéb kiegészítőket, hanem már komplett szettként teszünk erre szert.

Természetesen ilyen esetben még körültekintőbbnek kell lennünk, hiszen technikai okok is állhatnak az alacsony ár mellett, de nekem is volt már szerencsém komplett szettet megvásárolnom, a váz áránál egy picivel magasabb összegért.

Hirdetés
#Gyerekbetegségek elkerülése

Egy új eszköz megjelenésére szinte csak pozitívan lehet gondolni. Hiszen új funkciók, kialakításbeli változások is szokták követni a típusfrissítéseket.

Azonban nem szabad elmennünk a megjelenést követő 1-2 hónapon belül megjelenő tesztek és tapasztalatok mellett sem. Hiszen elég gyakori, hogy egy új termék esetében, már a megjelenést követő tesztekben derül fény a gyermekbetegségekre.

Az esetleges melegedés, vagy az akkumulátor alulméretezése, mind-mind olyan dolgok, amelyek nem elhanyagolhatók a választás szempontjából, főleg, ha új termékről van szó. Természetesen ezeket idővel javítják a gyártók és amit lehet frissítésekkel, vagy pedig a modell későbbi kiadásaival szűntetik meg.

Ha használtan vásárolunk, sokkal jobban kivédhetőek ezek a problémák, főleg, ha az 1 évnél öregebb modellek közül válogatunk.

Számomra ezek azok a tényezők, amelyek leginkább távol tartanak az új eszköz vásárlásától. Természetesen ettől függetlenül vannak olyan esetek, amikor majdnem annyit kérnek egy használt eszközért, mintha megvennénk újonnan. Ilyenkor egyértelműen a sosem használt variáns a logikus döntés.

De sok esetben rengeteget spórolhatunk egy használt darab vásárlásával főleg, ha kellően körültekintőek vagyunk és megbízható forrásból vásárolunk.

Így akár egy becsben tartott darabot is kifoghatunk, amelyet valóban az értékcsökkenés miatt árulnak olcsóbban és nem az esetleges hibái miatt.

Támogatnál egy megosztással?

[shared_counts]

Hirdetés
Megoszthatod velem a véleményed!
Fontos számomra a véleményed, hiszen mind ebből tanulunk. Nem jelenik meg közvetlenül az oldalon, így személyesen Nekem címzed!
*nem kötelező