FOTÓZÁS

A Profi Virág Fotó Jellemzői (Tippek Kezdők Számára)

Támogatnál egy megosztással?

Ha a fotós témákat nézzük, az egyik legkedveltebb a növények, virágok fotózása.

Mindenki számára mást jelent az, hogy milyen egy jó, vagy profi virágfotó, azonban azzal nem lehet vitatkozni, hogy vannak bizonyos képi elemek, amelyek minden embernél ugyanúgy hatnak.

Ha az a célod, hogy a virág fotód láttán szóhoz se tudjon jutni a néző, akkor érdemes lehet néhányat betartani, hiszen ezekkel nagyot dobhatsz a fotóid megjelenésén.

#Mosd el a hátteret

Egy nagyon alapvető dolog, hiszen ez nem csak a virágfotózásnál, hanem a fotográfia bármely területén jól működik. Egy homogén, vagy elmosott háttérrel ki tudjuk emelni a környezetéből a témánkat, ezáltal semmi zavaró tényező nem fogja elvonni a néző tekintetét.

A virág színét, alakját, de még a textúráját is központba lehet helyezni, ha a hátterünk semleges, elmosott. Törekedjünk azonban arra is, hogy lehetőleg minél homogénebb legyen a hátterünk.

#Hangsúlyozd a színeket

Maradva még a háttérnél, igyekezzünk úgy megválasztani, hogy a virág ne olvadjon bele színileg, hiszen így a néző számára nem biztos, hogy egyértelmű üzenetet közvetítünk.

Ha a virág olyan környezetben van, hogy könnyen beleolvad a háttérbe, egy színes papírlappal könnyen orvosolható a probléma. Megfelelő távolságban helyezzük el a virág mögött és az elmosás után olyan hatást követően meg sem lehet mondani, hogy az nem az eredeti környezete.

Az is fontos, hogy a virág színe élethű legyen. Ha a virág fehér, lehetőleg a fényképünkön is legyen az, ha pedig például sárga, ne szaturáljuk túl, mivel ez inkább kellemetlen lesz a szem számára.

Hirdetés
#Vigyél dinamikát a fotókba

Egy egyszerű virág fotó is feldobható néhány egyszerű trükkel. Ha egy napsütéses, ám mégis esős időt szeretnénk komponálni, ez is könnyedén megoldható.

Nincs másra szükség, mint egy víz permetezőre, amivel esőt imitálhatunk. Fontos, hogy ehhez a mutatványhoz elegendő ellenfényünk legyen, hiszen a cseppek csak így fognak látszódni.

  • Állítsuk a gépet 1/1000-ed környéki záridőre
  • Kapcsoljuk be az időzítőt, ha nincs segédünk
  • Permetezzünk folyamatosan a virágra

Ezután pedig már csak élveznünk kell a fényképünk adta látványt.

#Találd meg a megfelelő perspektívát

A komponálás egyik legfontosabb része a helyes perspektíva választás. Tulajdonképpen ezen dől el, hogy bukik a képünk, vagy sem. Hiszen, ha rossz perspektívát választunk, hiába jó az expozíciónk, az már nem fogja azt a hatást kelteni.

Virágok esetében a legoptimálisabb az lehet, ha talajszintről fotózzuk. Ilyenkor a maga környezetében „óriásként” hathat. Néhány növénynek az alakjából kifolyólag jól áll, ha felülről fotózzuk. Ezek többnyire a kerek virágot hozó növények.

Lehetőleg szánjunk úgy időt egy növény fotózásra is, hogy több perspektívából is készítünk róla képet, így ráérünk otthon eldönteni, hogy melyiket találjuk a megfelelőnek.

Amikor látunk egy profi virág fotót, valójában a legegyszerűbb dolgok betartását látjuk összeségében egy fotón. Az nem vitatható, hogy az utómunka nagyban kihat a végeredményre, viszont az is rengeteget számít, hogy a nyers fotónk mennyire követi az alapelveket.

Ezeket a tippeket betartva nagyban megváltozhat a fotónk minősége, hiszen már a komponálás során jelen vannak a jó fotóhoz szükséges képi elemek.

Támogatnál egy megosztással?

Hirdetés
Megoszthatod velem a véleményed!
Fontos számomra a véleményed, hiszen mind ebből tanulunk. Nem jelenik meg közvetlenül az oldalon, így személyesen Nekem címzed!
*nem kötelező